;)
Vivaldin synnylle on syynsä, ja se on aika pitkälle Operan kohtalon syytä. Tämä kirjoitus on oikeastaan pienen muistelon kautta tehty lyhyt ohjelmavinkki Vivaldista.Verkkoselaimet (tunnetaan myös nimellä WWW-selaimet) eivät mielestäni enää ole sellainen käyttäjiä jakava ja intohimoja aiheuttava asia kuin ennen. Näin varmasti osittain siksi, että mobiililaitteilla selaaminen on ajanut vähintään työpöytäselainten tasalle ellei ohikin. Muutenkin netin eri nettipalveluiden käyttö on nykyään enemmän erilaisten mobiilisovellusten varassa. Ennen kuitenkin palveluita käytettiin enemmän vain verkkoselaimella, ja oli monenlaisia eri leirejä selainten ympärillä, jotka vannoivat selaimensa nimeen. Kaikki "vihasivat" Internet Exploreria, joskus kyllä ihan syystä, mutta usein vain siksi että oli muotia mollata sitä.
Jossain vaiheessa, suurinpiirtein kai 10-12 vuotta sitten Firefox oli monen huulilla ja sillä oli laaja kasvava käyttäjäkunta, joka höpisi avoimesta lähdekoodista, ihan niin kuin joku tavis niistä mitään ymmärtäisi tai joku niitä valvoisi.
;)
Nykyään Firefoxin tilanne selaimen tekniikan suhteen ei ole kovin kehuttava. Firefox on yksinkertaisesti jäänyt ns. jälkeen junasta: se on resurssisyöppö, hidas ja kankea selain. Sillä tosin on edelleen uskollinen käyttäjäkunta. Onhan sen lähdekoodi avointa. :D
Olen toki joskus ollut hieman innoissani minäkin, nimittäin Firefoxin alkuaikoina kun se tunnettiin aluksi nimillä Phoenix ja sitten nimellä Firebird, kunnes nimeksi vakiintui Firefox ja selaimesta tuli raskaampi. Onhan kettu lintua raskaampi. ;D
Vitsi vitsi, mutta oikeasti, ihan alkuaikoina siinä oli jotain, siihen aikaan erilaista, kepeyttä ja hienoa. Sitten selaimesta tuli Firefox ja myöhemmin suosio, joten kai oli pakko keksiä kaikkea turhaa joka raskautti selainta. Muistaakseni jo versio 2.0 Firefoxista oli todella kökkö. Viimeistään kun Firefox meni mukaan Chromen mukaiseen versionumerointiin (enkä nyt tarkoita älytöntä versionumerointa itseään), se oli mielestäni pilattu yliraskailla ominaisuuksilla. Mutta se oli massojen selain, ja on kai sitä hieman vieläkin.Sen sijaan Operalla oli pieni mutta sitäkin sitoutuneempi käyttäjäkunta, varsinkin ns. nörttien ja hakkerien eli tavallista edistyneempien käyttäjien keskuudessa. Tämä johtui varmaan ainakin osittain Operan muokattavuudesta, mutta etenkin siitä, että Operan kanssa yleensä toimivat selaimista ensimmäisenä monet HTML:n, CSS ja JavaScriptin uutuudet, eli Opera toi yleensä tuen uutuuksiin ensimmäisenä selaimista. Opera myös kehitti selaimeensa ensimmäisenä uusia ominaisuuksia, jotka nykyään ovat kaikissa selaimissa arkisia itsestäänselvyyksiä. Operalla teki paljon sellaista mitä muilla selaimilla ei onnistunut. Näin hieno historia Operalla on, minun mielestäni siis versioon 12 asti, jonka jälkeen Operan alamäki alkoi.
Opera siis teki version 12 jälkeen ikävän tempun käyttäjilleen, ja ampui mielestäni omaan jalkaansa, hylkäämällä Preston, Operan oman selainmoottorin, ja alkoi Operan kehittämisen aivan alusta, käyttäen nyt selainmoottorina Blinkiä, jota moni Chromium-pohjainen selain käyttää, kuten esim. Google Chrome ja monet muut selaimet. Preston hylkäämisen myötä Operasta katosi niin monen monta ominaisuutta, johon Operan käyttäjät olivat ihastuneet ja joita tarvitsivat, ja joita ei löytynyt muista selaimista kuin korkeintaan selainlaajennuksina, jos sitenkään. Ja kuten Vivaldi myöhemmin osoitti, homman voi toki aloittaa alusta, mutta ei siten kuin Opera sen teki. Olisivat vaikka taustalla tehneet uuden Operan riittävän valmiiksi, ja päivittäneet vanhaa ainakin turvapäivityksin sillä aikaa. Mutta kun ei. Onneton räpellys tuotiin raakileena ja ainoana vaihtoehtona.
On tosin myönnettävä, että Operan Prestolla alkoi olla ongelmia, eli Opera ei välttämättä aina toiminut oikein uusimmilla sivustoilla. Tämä tosin oli osittain huonosti toteutettujen sivustojen syytä, mutta tässä vaiheessa kuitenkin oli jo käynyt niin, että Google Chrome oli tavallaan käynyt pohjaksi yhdessä Internet Explorerin kanssa, joka määritteli sen, että kunhan sivusto toimii niillä, niin sivusto on toimiva. Preston uudistaminen olisi varmaan ollut suuri työ. Mutta yhtäkaikki, muuttamalla Prestosta Blinkiin, Opera menetti lähes kaikki ominaisuutensa mihin Operan vakikäyttäjät olivat tottuneet. Siksi käyttäjien tyytymättömyyden ymmärtää. Viimeiseksi "kunnon Operaksi" jäi versio 12. Ja nykyään alunperin norjalaisen selaimen omistaa kiinalaiset, jo itsessään tämä on hyvä syy välttää Opera-selainta.
Nykyään Google Chrome on ylivoimainen työpöytäselain (tätä kirjoittaessa, kulloisenkin tilanteen näet tästä). Entinen suosikki Firefox on edelleen kärjessä toisella sijalla (tätä kirjoittaessa), mutta mielestäni se on ehkä markkinoiden hitain selain, ellei Internet Explorer ole vielä hitaampi. Mielestäni Firefox vain on jotenkin jäänyt kehityksestä jälkeen, mutta on myönnettävä että mielipiteeseeni vaikuttanee oma inhoni Firefoxia kohtaan. Kenties olen väärässäkin Firefoxin suhteen. Muistan kuitenkin myös lukeneeni tyytymättömyyden nousun Firefoxia kohtaan. Joka tapauksessa, tuntuu ettei enää ole niin suurta merkitystä mitä ns. työpöytäselainta käyttää, kaikki ovat yhtä samaan puuroa. Ja kuten mainittua, asia ei ole enää niin tärkeä netin käytön pirstoutuessa pitkin eri ympäristöjä ja laitteita.
Se historiasta. Kuinkahan moni jaksoi lukea. Ja pahoittelut, jos tekstissä on asiavirheitä, korjannette ne vaikka palautteeseen/kommentteihin!
Vivaldi, Operan henkinen jatkaja
Vivaldin kehittäjätiimistä löytyykin, edellä selitettyyn historiaan mielenkiintoisesti sopiva, Opera Softwaren toinen perustajajäsen ja sen entinen toimitusjohtaja Jon Stephenson von Tetzchner. Hän ilmoitti kesäkuussa 2011 jättävänsä Opera Softwaren ja vuoden 2013 joulukuussa Tetzchner perusti yrityksen nimeltä Vivaldi Technologies, ja 2014 hän tiimeineen aloittivat suunnittelemaan uutta selainta nimeltä Vivaldi. Ensimmäinen testiversio Vivaldista julkaistiin 27.1.2015.
Vivaldi ei sisällä omaa selainmoottoria, vaan sekin käyttää Blinkiä moottorinaan, kuten monet muut Chromium-pohjaiset selaimet. Vaikka Vivaldi tosiaan on "taas yksi Chrome-muunnos lisää", se pyrkii tuomaan alkuperäisen Operan muokattavuuden takaisin, eli ominaisuuksia joita muissa selaimissa ei ole ilman erillisiä laajennuksia yms. sekä alkuperäistä "Operamaista" tunnelmaa, joka tuhottiin Operasta (asiaa ei mainita suoraan, mutta mitä muuta voi tarinasta lukea?). Chrome-pohjaisuus ei sitä paitsi välttämättä ole huono asia, sillä tuohan se suuren määrän, laadukkaitakin, Chromen laajennuksia käytettäväksi Vivaldissa ja selainmoottorin joka toimii suurimmalla osalla sivustoja!
Käytin jonkun aikaa uutta Operaa, eli riisuttua Chrome-klooni Operaa, jota kutsuinkin ChOpera-nimellä, kun en itse Chromesta ole koskaan erityisemmin pitänyt. Tosin se on ollut kakkosselaimena vuosia, ja Firefox oli pitkään vaimolle varattu kun käytimme pöytäkoneella samaa käyttäjätiliä, joten molemmilla oli oltava oma selaimensa. Sitä paitsi, olen aina inhonnut Firefoxia, siinä ei ole ollut mitään muuta minua miellyttävää kuin sen logo. Mutta se siitä. Uusi karsittu Opera siis oli käytössäni jonkun aikaa, tosin käytin vanhaa kunnon Opera 12:sta rinnalla pitkään.
Kokeilin Vivaldia heti ensimmäisten testattavaksi annettujen testiversioiden ilmestyttyä. Tuolloin Vivaldi oli monella tapaa raakile ja niinpä meni useita kuukausia ennen kuin oikeasti aloin tutustumaan siihen. Mutta kun lopulta aloin tehdä tuttavuutta Vivaldin kanssa, eli toin sinne kirjanmerkkini, asensin kaikki tarvittavat laajennukset asetuksineen, niin siltä tutustumisreissulta ei ole paluuta ollut. Pian huomasin etten käynnistänyt ChOperaa enää ollenkaan. Ja jonkun ajan kuluttua tulikin käytölleni lopullinen kuolinisku: Opera myytiin kiinalaisille. Minulla ei ole Kiinaa ja kiinalaisia ihmisiä kohtaan mitään, päinvastoin, mutta ohjelmistoasioissa vältän kiinalaisia ja venäläisiä ohjelmistoja. Vaatisi oman kirjoituksensa kertoa, että miksi näin, katsotaan jos joskus innostun kertomaan teille jotain...
Vivaldi, tehokäyttäjän selain
Se on totuuden nimessä sanottava, ettei ihan sen vanhan kunnon Operan (v12 asti) tasoon olla vielä päästy. Siis vielä. Kuka tietää mitä tulevaisuus tuo. Tai osassa toimintoja toki ollaan Opera v12 ohikin menty. No, tällä hetkellä tämä tuore selain on hyvällä alulla. Toivon, uskonkin, sen saavuttavan vielä paljon, tuoden käyttäjilleen paljon laadukkaita ja uniikkeja ominaisuuksia.
Kokeile ihmeessä. Et luultavasti pety, jos olet avoimin mielin liikkeellä. Muista, että jos joku asia on toisin kuin omassa lempiselaimessasi, sen luultavasti saa aivan samoin Vivaldiin (luultavasti paremminkin), et vain ole vielä käynyt sitä Vivaldin asetuksista muuttamassa päälle/pois.
Ja muista, esim. Chromessa käyttämistäsi laajennuksista, että saanet helposti vietyä ko. laajennuksen asetukset tiedostoon talteen ja tuotua ne Vivaldiin (jos siis laajennuksessa on laajasti tietoa, etsi vain Export viedäksesi tiedot talteen ja Vivaldissa saman laajennuksen kohdalla Import tuodaksesi edellä tallennetut tiedot Vivaldissa olevaan laajennukseen jne.).
Kokeile ihmeessä Vivaldia, et menetä mitään, paitsi ehkä runsaasti aikaa tutustuessasi innolla selaimeen, jota ei ihan joka jannu älyäkään käyttää
;)
Vivaldia kehitetään jatkusvasti, ja jos sinua kiinostaa surfata aallon harjalla saaden käyttöösi julkaisuversioita nopeammin uutuudet ja kenties bugejakin (ollut todella vähän), siirry seuraamaan viimeisimpiä snapshoteja. Voi aina palata myös ns. vakaisiin stable versioihin. Olen itse koko käyttöaikani käyttänyt ns. snapshoteja tyytyväisenä.
Vivaldi on saatavilla tätä kirjoitettaessa seuraaville käyttöjärjestelmille: Windows, Linux, macOS.
Huh, tulipa siinä tekstiä. Pahoittelut.
-neko 14.4.17
Joitain kuvakaappauksia
Joitain kuvakaappauksia Vivaldistani. Kuvakaappaukset ovat hieman turhia, koska usealla on oma näkemyksensä Vivaldista, koska sen ulkonäköä on niin helppo muuttaa monella tavalla.(Painike vaatii JavaScriptin toimiakseen)
Linkkejä
- Vivaldi - kotisivu
- Vivaldi snapshots - Vivaldin viimeisimmät testiversiot
- Vivaldi foorumi - keskustelua Vivaldista
- Vivaldi Browser Youtube kanava - Vivaldin Youtube-kanava
- Vinkki: Kannattaa kokeilla jotain, mikä voi hyvinkin olla maailman paras nettiselain - 30.6.18 lisätty linkki IS:ssa olleeseen juttuun Vivaldista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti