Windowsin järjestelmänvalvojan salasanat hukassa?
Joskus kyllä ihmetyttää miten jotkut yhdet ja samat ohjeet ovat joka päivä luettuna. Esim. Windowsin järjestelmänvalvojan salasanat tuntuvat olevan hukassa joka ainut päivä ja useamman kerran päivässä. Ohje järjestelmänvalvojan salasanan nollaamisesta ilman järjestelmänvalvojan tunnuksia on yksi suosituimmista ohjeistani. Asia on jopa niin suosittu että saan asian tiimoilta kysymyksiäkin, joihin valitettavasti harvoin ehdin vastailla. Kysymyksille parempi kohde olisikin jokin laadukas foorumi kuten TechBBS. Toki palautetta otan vastaan mielelläni, mutta ohjeissani olen yleensä jo pyrkinyt ns. vääntämään rautalangasta, joten jos ohjeen jäljiltä jää kysyttävää, kannattaa kysyä asiaa jollain foorumilla. Saanet paremmin vastauksia kun kysymyksesi näkee useampi lukija.Mutta palataan takaisin asiaan. Miten järjestelmänvalvojan salasanat voivat olla jatkuvasti jollain hukassa? Pistää miettimään että yritetäänkö esim. jollekin koneelle murtautua? No onneksi ohjeitteni noudattaminen vaatii fyysistä pääsyä tietokoneelle, joten siinä vaiheessa on jo muutenkin päästy jo aika pitkälle. Ohjeillani ei voi murtautua etänä, asia jota on myös minulta tiedusteltu! Toinen ohjeeni Windows tilin salasanan nollaamiseen vaatii sekin fyysistä läsnäoloa koneen ääressä, sekä mainion UBCD4Win (Ultimate BOOT CD for Windows) -CD:n. Ilmeisesti juuri tähän UBCD4Win -CD:n luontiin monen yritys loppuu, koska valitaan sitten Windows asennusmedian tai Windows korjauslevyn vaativa ohje mieluummin, vaikka sen läpikäyminen on paljon vaikeampi ja tarkkuutta vaativa toimenpide. UBCD4Win -CD:n tapa olisi paljon helpompi ja ko. CD:stä on paljon hyötyä muutenkin erilaisten tilanteiden varalle.
Koulujen alkaminen näkyy Word-ohjeen suosiolla
Toinen kesto-ohje on sivunumeroinnin aloittaminen Wordissa joltain muulta kuin ensimmäiseltä sivulta. Näin koulujen aikaan ohje on yksi suosituimmista, kesäisin taas ei voisi vähempää kiinnostaa. Joka päivä lähes kellon ympäri lukijoita riittää. Ei taida Word olla ihan helpoimmasta päästä tässäkään asiassa? Tästä ohjeestani olenkin saanut paljon palautetta kiitosten muodossa.Yle Areenasta halutaan ladata
Mutta yksi ohje on ylitse muiden: Yle Areena -lataajan ohje. Ohje oli lähes koko ajan luettuna. On lähes täysin sama milloin asiaa tarkistaa, joku luki ko. sekavaa ohjetta. Mitä se kertoo? Mielestäni ainakin sen, että TV-kanavien tulisi tarjota tallentamisen mahdollisuus ihan itsessään. Nyt ihmiset joutuvat etsimään erilaisia keinoja tallentaa videoita kun netti-TV ei itsessään tarjoa mahdollisuutta tallentamiseen.Outoa sen sijaan oli se, että vaikka Yle Areena -lataajaa parempia ohjelmia on ilmestynyt, ja olen niistä yrittänyt kertoa, aina vain käyttäjät tuntuvat tyytyvän Yle Areena -lataajan ohjeeseen. Niinpä olin pakotettu poistamaan ko. ohjeen sillä paljon parempaa on ollut jo pitkään tarjolla. Kyseiselle ohjeelle pyrkivät saavat nyt luettavakseen FlickFetchin ohjeen, joka on nimestään huolimatta kotimaista tekoa ja saatavilla suomeksi, joten sitä on turha pelätä ottaa käyttöön. Lisäksi FlickFetch on erittäin helppo käyttää, ja silti se tarjoaa myös edistyneemmille käyttäjille mahdollisuuksia laajentaa ohjelman toimintaa mm. komentojonoilla.
Kuvakaappaus
Jostain syystä yksi suosituimmista ohjeistani on myös wanha ohje kuvankaappauksen tekemisestä. Ohjetta vaivaa sama ongelma kuin Yle Areena ohjetta, se on vanha ja sekava yrittäessään palvella mahdollisimman monia. Paljon parempia ja helpompia vaihtoehtoja on ilmestynyt jälkeenpäin. Nykyään suosittelen Shotty nimistä ohjelmaa, jolla onnistuu helposti itse kuvakaappaus että kuvan lähettäminen sopivaan kuvapalveluun. Mutta käyttäjät eivät siirry helposti uuteen ohjeeseen kun ovat kerran jämähtäneet johonkin, niinpä tämän ohjeen kanssa olen päätynyt siihen, että se ohjaa käyttäjät nyt Shottyn ohjeeseen, jotta käyttäjät löytäisivät tuon mainion ohjelman ja päivittyisivät nykyaikaan.Lukekaa ohjeet, ne ovat vaivalla tehty
Saan yllättävän paljon kyselyitä aiheista joista olen jo tehnyt ohjeet. Välillä sitten paljastuu että kyselijä on saanut ideansa kysymykseensä kirjoittamastani ohjeesta. Ja siinä samaisessa ohjeessa usein olisi ollut vastaus heränneeseen kysymykseen, mutta ohjeesta on vilkaistu suurin piirtein otsikko ja ensimmäinen kappale. Kun tähän lisätään vielä, että kerron ettei minulla ole resursseja tarjota henkilökohtaista palvelua, toivoisin että ohjeet luettaisiin huolellisesti. Ohjeet ovat usein tehty kohtuullisella vaivalla, vaihe vaiheelta kuvakaappauksineen, jotta jokainen kykenisi toimimaan ohjeen mukaan. Ja osa onkin onneksi nämä osannut hyödyntää, sillä välillä saan todella tyytyväistä palautetta juuri tästä että ohjeet ovat kädestä-pitäen tehtyjä.Silti saan välillä jopa vihaista palautetta kun en tarjoa henkilökohtaista palvelua omalla ajallani ilmaiseksi! Kaikki pitäisi saada ilmaiseksi henkilökohtaisesti ja kädestä pitäen. Ja ei, en edelleenkään aio tarjota henkilökohtaista apua. Mutta suosittelen kysymään asiaa esimerkiksi jollain sopivalla foorumilla. Tietotekniikassa on esimerkiksi TechBBS, josta varmasti saat apua visaisempiinkin kysymyksiin.
Foorumilla käydystä keskustelusta on muutenkin hyötyä enemmän kuin vaikka yksityisissä sähköposteissa: muutkin samaan ongelmaan apua etsivät voivat löytää vastauksen googlettamalla. Mietipä sitä! Kannattaa valita vain jokin laadukas foorumi. Esim. Suoli24 ei ole sellainen.
Ohjeistani otan kuitenkin mielelläni palautetta, kriittistäkin. Näin tiedän mistä on ollut apua ja mitä pitäisi parantaa. Joten, jätä palautetta, mutta lue ennen sitä tämä ohje koskien palautteen jättämistä. Tänne blogiin voi jättää kuka tahansa Googlen tilin omaava. En salli kommentteja anonyymisti enää, koska se muodostui aikoinaan ongelmaksi erilaisilla häirinnän muodoilla. Otan palautetta myös sähköpostitse.
Edit. 25.9.18 Vaihdettu roskaksi muuttunut MuroBBS laadukkaaseen TechBBS:ään.
Linkkejä
- TechBBS - täältä saanet vastauksen tietoteknisiin ongelmiisi
- Virustorjunta.net -keskustelu - täältä neuvoja haittaohjelmien poistoon
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti