keskiviikko 6. elokuuta 2014

1,2 miljardia salasanaa hakkeroitu - LastPassista apua salasanojen vaihtamiseen

Tänään olemme saaneet lukea miten venäläiset hakkerit ovat varastaneet ennätys­määrän käyttäjä­tietoja 420 000 sivus­tosta: 1,2 miljardia tunnusta ja salasanaa, sekä puoli miljardia sähköposti­osoitetta. Nyt käyttäjiä kehoitetaan vaihtamaan salasanat. Ei niin helppo työ, varsinkin jos sinulla on useampi kymmenen tunnusta, ja aiot jatkossakin käyttää niissä jokaisessa (ok, no edes suurimmassa osassa) uniikkia ja vahvaa salasanaa.

Salasanojen vaihtorumba voi olla todella rasittava toimenpide:
  • On kirjauduttava palveluun vanhalla salasanalla.
  • Luodaan uusi yksilöllinen ja vahva salasana.
  • Muista tallentaa uusi salasana jonnekin että pääset uudella sisään.

Moni joutuu tekemään tämän sala­sanojen vaihtamisen manuaalisesti käsin. Voi vain kuvitella mikä homma on kysessä jos tunnuksia on useita kymmeniä kuten alle­kirjoit­taneel­la. Keksipä siinä vielä vahvat uniikit salasanat.


LastPassin käyttäjillä helpompaa

Sen sijaan jos sinulla on käytössä LastPass, joka on paras saatavilla ole sala­sanojen hallinta­ohjelmisto, homman voi hoitaa muutamalla klikkauksella/sivusto. Se missä LastPass voi auttaa, on tietenkin kaikissa kolmessa em. vaiheessa. LastPassin kanssa kirjautuu helposti sisään, se auttaa luomaan uuden yksilöllisen vahvan salasanan ja tallentaa uuden salasanan. Toista tämä kenties useita kymmeniä kertoja, niin LastPassin arvo alkaa hahmottua!
LastPassilla helpommin!


Kannattaako salasanoja vaihtaa?

Toinen juttu on sitten se, että saavatko hakkerit helposti murrettua kohde­sivustoilta vaihdetutkin salasanat. Tietojen mukaan he ovat vuosia keränneet tietoja, ja sivustojen yllä­pitäjät luultavasti jatkavat levä­peräistä yllä­pitoaan, joten luultavasti uudetkin salasanat, ainakin osa niistä, päätyy hakkereiden tietokantaan. Mielestäni nyt kannattaakin vaihtaa vain tärkeimmät, ja seurata saadaanko tapauksesta enemmän tietoa. Toki jos jaksat, vaihda kaikki. Itse vaihdan ainakin parikymmentä tärkeimpää. Ja ehkä jonkun ajan päästä taas uudelleen.


Linkkejä

Ei kommentteja: