maanantai 20. tammikuuta 2014

Viikon softavinkki - vko 4 - AmoK Exif Sorter

Viikon 4 softavinkki on AmoK Exif Sorter jolla nimeät kuvatiedostot näppärästi EXIF-tietojen mukaan.

Olet varmaan huomannut miten eri merkkiset kamerat/laitteet nimeävät kuvat. Kuvien tiedostonimet eivät aina ole niin kovin informatiivisia vai mitä ajattelet esimerkeistä IMG_1942.JPG, P1000747.jpg, CIMG1698.jpg? Yleensä tällä ei ole niin väliä jos esim. kuvia käsittelee jollain sopivalla ohjelmistolla kuten esim. Lightroom. Mutta jos haluat että jo kuvien tiedostonimistä saisi jonkun käsityksen milloin kuva on otettu ja kenties kuvan koko pikseleissä jne. niin helpoin tapa on ottaa jokin ohjelma joka joka osaa poimia kuvan EXIF- ja IPTC-tietoja ja muodostaa niistä uusi tiedostonimi. Itse tarvitsin tälläistä juuri kun perkasin kännykästä toiseen kertyneitä kuvia 5 Gt edestä. Halusin ennen läpikäyntiä saada kuvat aikajärjestykseen.

Tällaisia ohjelmia jotka nimeävät tiedostoja uudellen EXIF-tietoja apuna käyttäen on lienee monia mutta halusin nopeasti päästä töihin ja toisaalta ohjelmassa tuli ehdottomasti olla muutosten esikatselu. Samoin valittujen EXIF-tietojen asettaminen muutoskaavaan tulisi olla helppoa. Ensimäinen mikä täytti tarpeeni oli ilmainen AmoK Exif Sorter.

Tärkeä ominaisuus muutoksen lisäksi on helppo kaavaeditori. Esim. mainio IrfanView sisältää monia hyviä ominaisuuksia, mutta sen kaavaeditori ei millään auta löytämään oikeita muuttujia. AmoK Exif Sorterissa sen sijaan on näppärä kaavaeditori.

AmoK Exif Sorter vaatii että järjestelmässä on Java asennettuna. Jos olet vältellyt Javaa sen lukuisten tietoturvaongelmien vuosi, mikä oikein onkin, muista että voit pitää koneessa Javaa kunhan poistat sen selainten käytöstä.

Mielestäni tiedostot kannattaa nimetä vähintään tällä kaavalla: VVVV-KK-PP_HH.MM

Päiväys kannataa mielestäni laittaa ensimmäiseksi ja nimenomaan muodossa jossa mennä suuremmasta pienempään yksikköön. Näin tiedostot oletuksena jo lajitellaan kuvausjärjestykseen. Eli esim.

2012-09-07_1232.jpg
2012-09-07_1237.jpg
2012-11-25_1958.jpg
2013-08-29_0903.jpg


Itselläni on käytössä VVVVKKPP_HHMM_LEVEYSxPITUUS eli esim. 20111028_1627_3264x2448.

AmoK Exif Sorter on hyvä ja monipuolinen mutta kuitenkin helppokäyttöinen ohjelma. En edes tutustunut kaikkiin ominaisuuksiin koska sain tehtyä sen tehtävän nopeasti mitä varten ohjelman olin käyttöön ottanutkin. Ja vaikka AmoK Exif Sorter vaatii Javan, sen voi käynnistää Windowsista käsin kuten minkä tahansa ohjelman, eli sinun ei tarvitse kikkailla komentorivillä.


Linkkejä

Ei kommentteja: