maanantai 30. joulukuuta 2013

Viikon softavinkki - vko 1 - Wget

Viikon 1 softavinkki on vaikka kokonaisen sivuston omalle koneelle lataava Wget.

Paljon ladattavaa yhdestä osoitteesta? Linkkejä on vaikka satoja alilinkkeineen, kliksutellessa menee jo sekaisin mitä on ladattu ja mitä ei? Tällöin kannattaa antaa jonkun sopivan ohjelman auttaa.

Ilmainen Wget for Windows on Linux-puolelta peräisin oleva apuohjelma jonka saa myös Windowsille. Wget on komentoriviltä ajettava ohjelma mutta sitä ei kannata säikähtää. Alun asettelujen ja perusteiden kokeilujen jälkeen homma on varsin yksinkertainen ja ennen kaikea tehokas. Latasin juuri n. 25 Gt tiedostoja yhdellä ainoalla komennolla. Ilman apuohjelmaa hommasta olisi selvinnyt vain masokisti.

Wget kerää annetusta osoitteesta kaiken mitä pyydetään. Hakua voi rajata monin eri tavoin ja on syytäkin, sillä muuten voi olla tulee ladattua hirmu määrä turhaakin. Yleisin tapa rajata hakua on rajoittaa kuinka moneen tasoon mennään rekursiivisesti ja mitä otetaan vastaan.

Olen tehnyt aikaisemmin pienet esimerkit Wgetin käytöstä, niillä pääset alkuun. Kannattaa opetella etenkin -l (level), -r (recursive) ja -A (accept) valintoihin välttääksesi liiallisen lataamisen, muuten mukaan voi tulla koko sivusto ;)

Huom! Kirjainten koolla on merkitystä, eli valitsin -r on eri kuin -R.

Jos komentorivin käyttäminen ei oikein kiinnosta, niin Wgetille on saatavissa käyttöliitymän tarjoavia ohjelmia kuten esim. WinWGet (en tosin ole itse kokeillut). Lisäksi on täysin Wgetin ulkopuolisia vastaavia ohjelmia ja selain-laajennuksia, mutta minulla ei ole niistä juurikaan kokemusta kun Wget on hoitanut aina hommansa.


Linkkejä

Ei kommentteja: