torstai 5. joulukuuta 2013

Huolla Topfieldin virtalähde ajoissa!

Kerroin joku aika sitten miten sain pelastettua Topfieldin tallentavan digiboksin kovalevyltä ohjelmat talteen TopfHDRW:llä. Tuon jälkeen kuitenkin alkoi hiljakseen erilaisia ongelmia ilmaantua enemmän, joten epäilin että kyse voisi olla Topfieldin virtalähteen kondensaattorien hajoamisesta. Oireina oli esim. ettei Topfield oikein jaksanut toistaa tallennetta, samanaikainen toisto ja tallennus saattoi jumittaa laitteen, ja lopulta kovalevy ei enää tuntunut toimivan ollenkaan. Kiintolevy oli kuitenkin kunnossa tarkistettuani sen taas TopfHDRW:llä, joten arvelin virtalähteen olevan todella lopussa.

Olin jo tietoinen siitä että Topfieldin kondensaattorit ovat usein erittäin huonolaatuisia, mutta sitä en että näin siis kävisi toukokuussa ostetulle TF500PVRc:lle. Vain päälle 6 kk vanhasta laitteesta meni virtalähteen kondensaattorit vaihtokuntoon! Topfield - Made in Poland!

Takuun piirin tuo olisi mennyt mutta olin aikaisemmin itse ottanut tietoisen riskin kun menin avaamaan kannen ottaakseni kiintolevyltä tiedot talteen. Toisaalta erittäin pöljää että takuun menettää tästä operaatiosta, se kun todella helppoa eikä aiheuta laitteelle ongelmia. No eipä mitään, kuulemma Topfieldin virallisessa huollossa asentavat yhtä huonot uudet konkat tilalle ja niillä laite sitten selviää yleensä takuuajan yli hajotakseen taas.

Löysin viestiketjun "Huolla Topfieldin virtalähde ajoissa!" jossa kerrotaan paljon asioita Topfieldin virtalähteen kondensaattoreista. Kannattaa lukea jos omistat tällaisen antiikkiajan vehkeen! Pahimmassa tapauksessa korjamaaton virtalähde voi lopulta hajottaa esim. kiintolevyn tai jopa emolevyn jolloin laite onkin täysin romua.

Tilasin lopulta oman virtalähteeni mallille uudet ja kuulemma laadukkaat kondensaattorit, hintaa tuli 32 euron verran. Huomaa että oikea kondensaattori-sarja ei selviä Topfieldin mallinumerosta vaan virtalähteen kortilta (kuvassa näkyy oikealla sinisellä kehystetty omani eli IP-S070).
Topfield virtalähde mallia S070
Uudet kondensaattorit tulivat nopeasti. Hienoa! Topfieldin virtalähde oli tässä vaiheessa jo todella loppu, se ei jaksanut käynnistää Topfieldin kiintolevyä ollenkaan, joten se oli jo otettu kokonaan pois käytöstä ennen kuin virtalähde hajottaa vaikkapa emolevyn. Ei muuta kuin vaihtamaan.
Topfield uudet konkat valmiina asennettavaksi.
Vaikka mukana tuli erinomaiset ohjeet kondensaattorien vaihtoon, olen vain niin onneton elektroniikan korjaamisessa, kolvi ei ns. pysy käsissä. Ja itse asiassa minulla ei itselläni kolvia ja tinaimuria edes ole, enkä tunne ketään jolla olisi. Niinpä etsin huoltoliikkeen joka homman tekisi. Vinkiksi meillä rähmäkäpälille että Helsingissä ainakin TV- ja Kodinkonehuolto Edicron tekee vaihdon. Tekivät myös nopeasti sillä laitteen sai jo samana päivänä korjattuna takaisin. Mainitsivat että "näitä on ollut paljon korjattavana". Topfield-laatua Puolasta!

Ero laitteen suorituksessa uusilla kondensaattoreilla oli silmiinpistävä. Epäilin omia silmiäni aluksi kun kuva näytti selvästi paremmalta kuin aikaisemmin. Kondensaattorit myynyt henkilö vastasi että näin on luultavasti käynyt eli kuvakin on parantunut. Mitä aivan varmasti on tapahtunut, on se että arkiston selaaminen sujuu paljon nopeammin kuin aikaisemmin. Ja puolisen vuotta vanha Topfield jaksaa nyt tallentaa kahta kanavaa ja näyttää tallennetta, siis tehdä sitä mitä sen kuuluisi pystyä tekemään normaalisti, ellei huonolaatuiset alkuperäisosat olisi kypsähtäneet ennätysajassa.

Onneksi nykyää on vaihtoehtoja eksoottisille laitteille, ainakin joillekin. Elisa Viihde voisi olla sopiva, vaikka olenkin lukenut että sen käyttö on paikoitellen tökkivää, mutta Soneran ollessa internet palveluntarjoanani Elisa Viihde jäänee haaveeksi. Ja Sonera viihde se vasta ala-arvoinen tuntuu olevan kun siitä etsii googlettamalla kokemuksia. Mutta teitpä melkein mitä tahansa, älä hanki itsellesi Topfieldin digiboksia!

Toisaalta jos sinulla on jo Topfield, niin kannattaa todella lukea aikaisemmin mainittu viesti virtalähteen huoltamisesta. Jos itse vielä osaat tehdä vaihdon, saat edullisesti toimivan laitteen.


Päivitys 29.11.19 
Päivitetty korjauksen tehneen liikkeen nimi ja kotisivujen osoite.
Vanha Kone-Edicron TV 20 ja Kone -> uusi TV- ja Kodinkonehuolto Edicron.
Tarvinnen liikettä taas itse, sillä huomasin tämän nimen/osoitteen vaihtuneen.

Linkkejä

5 kommenttia:

Myrseeni kirjoitti...

Moi, kiitos vinkistä. Mitä tuo konkkien vaihto huoltoliikkeessä maksoi?

neko kirjoitti...

Yleensä tarjottiin 100 euroa, jopa vaikka oli omat konkat. "Edullisin" oli 70 euroa. Eli hyvä on jos vain itse osaa vaihtaa tai joku tuttu.

tapsa69 kirjoitti...

Tuohon Topfield 500 boksiin sen verran, että tätä mallia valmisettiin Puolassa ja Koreassa. Puolan mallissa on/oli myös sellainen vika, että siinä oli ns. haista jaska kiintolevy (IDE malli?) joka hajos sitten yks kaunis päivä. Mutta Korean mallissa on taasen laadukkaampi SATA kiintolevy MUTTA vikana on taasen surkea virtalähde josta kannattaa korjauttaa vaikka takuu menisi niin vaihtaa surkeat elkot LAADUKKAISIIN Rubyconin elkoihin.

PS. Onko kellään tietoa, että mistä saisi näitä SATAn kiintolevyn muuntimia. Pitäisi löytää jostain Topfieldin 5100HDMI malliin. Kuulemma mukaan AINOA toimiva muunnin on itse Topfieldin tekemä. MUTTA ei myy erillisinä ollenkaan. Muut muuntimet/versiomallit eivät toimi ollenkaan Topikan digibokseissa oli sitten malli mikä hyvänsä.

neko kirjoitti...

Minulla on nimenomaan Made in Poland, jossa Sata-levy. Yhtä kuraa kaikki. Onneksi konkkien ja kiintolevyn vaihto tekivät laitteesta taas käyttökelpoisen.

William Gallop kirjoitti...

ide-sata muuntimia saa halvalla Kiinasta. Itse tilasin DX.com maksoi muutaman euron kappale IDE<=>SATA, muuntaa kumpaankin suuntaan.