maanantai 4. marraskuuta 2013

Viikon softavinkki - vko 45 - JPEG & PNG Stripper
Viikon 45 softavinkki on kuvien metatietoja siivoava JPEG & PNG Stripper.

Ottaessasi kuvan kameralla, olipa se kamera pikkupokkari, kännykkä tai järjestelmäkamera, kuvaan tallentuu metatietoa (metadata). Esim. Exif-tiedot sisältävät joskus ihan hyödyllistäkin tietoa esim. kuvan ottamisen ajankohdan, tietoa kameran asetuksista kuvaa ottaessa jne.

Jotkut kamerat tallentavat, asetuksista riippuen, myös GPS-paikannustietoja joista voi selvittää tarkastikin missä kuva on otettu. Thaimaan lomakuvissa se tuskin haittaa, mutta kaikki eivät halua että esim. kotona otetuista kuvista selviää missä kuva on otettu.

Jos haluat jakaa kuviasi netin kautta mutta olet huolissasi kuvan mukana menevistä metatiedoista niin on olemassa yksinkertaisin ohjelma tietojen poistoon.

JPEG & PNG Stripper on ilmainen ja yksinkertainen ohjelma Windowsille. Ohjelma ei vaadi asennusta. Se poistaa kuvasta kaiken metadatan ilman että kuvan laatu muuttuu, ja voit jakaa tämän jälkeen kuvan turvallisesti netissä. Ohjelma toimii JPG- ja PNG -kuvien kanssa.

HUOM! Kannataa ehkä käyttää muokattavissa kuvissa kopioita siltä varalta että tarvitsetkin itse kuvan metatietoja myöhemmin.


Entä jos metatietoja haluaa muokata

Jos haluat muokata kuvan EXIF-tietoja, ilmainen ohjelma metadatan muokkaamiseen on esim. ilmainen Microsoft Pro Photo Tools.


Linkkejä

Ei kommentteja: