maanantai 21. lokakuuta 2013

Viikon softavinkki - vko 43 - F.lux

Viikon 43 softavinkki on auringon laskun ja nousun mukaan näytön värilämpötilaa muuttava F.lux.

Tietokoneiden ja mobiili­näyttöjen väri­lämpö­tilaksi sinertävä valo on hyvä valinta päiväsaikaan, se muistuttaa päivänvaloa. Mutta jos istut iltaisin pitkiä sessioita koneen ääressä, olisi parempi jos näytön valon väri­lämpö­tila olisi paremmin iltaan sopiva lämpimä sävy eli enemmän punaista ja oranssia. Näin siksi että jatkuva sinertävä valo sekoittaa aivojen vuoro­kausi­rytmiä ja melatoniinin tuotantoa. Paljon tietokoneen/­tabletin/­älypuhelimen äärellä iltaansa viettävä voi kärsiä uni­vaikeuk­sista vain siksi että aivot saavat viestiä siitä on vielä päivä.

F.lux on ilmainen pieni ohjelma joka on saatavissa useille ei käyttö­järjes­telmille mm. Windowsille ja Linuxille. Mobiili­käyttö­järjes­telmistä valitet­tavasti Androidia ei tueta, eikä lupauksista huolimatta tulla tukemaankaan*. F.lux tarvitsee tiedon missä päin asut jotta se osaa ottaa huomioon auringon nousut ja laskut, muuttaen sitten näytön valaistuksen väri­lämpö­tilaa käyttäjän mieleiseksi.

*Androidille ei liene voi tehdä F.luxin tapaista ohjelmaa Androidin teknisten rajoitusten vuoksi. Tämän takia F.luxia tuskin tullaan koskaan näkemään Androidilla.

Androidille on toki vastaavanlaisia ohjelmia mutta ne kaiketi toimivat eri tavalla kuin F.lux, eli ne tavallaan filtteröivät koko näytön värillä niin että esim. mustakin värjätyy, toisin kuin oikeaoppisesti pitäisi. Lisäksi niistä liikkuu ristiriitaista tietoa että voivat olla haitallisia AMOLED -näytöille.

Mainittakoon väärinkäsitysten välttämiseksi että F.lux ei ole vaarallinen PC:n näytölle.


Kannattaa totutella

Aluksi illan lämpimät väri­lämpö­tilat saattavat tuntua liian voimak­kailta mutta silmä tottuu nopeasti siihen muutamassa minuuutissa. Eron huomaa jos hetken päästä kytket F.luxin pois päältä, näytön kuva näyttää liian siniseltä.

Ohjelman toiminta voidaan helposti keskeyttää esim. jos on tarvetta tehdä värien kanssa tarkkuutta vaativia töitä.Linkkejä

Ei kommentteja: