maanantai 12. elokuuta 2013

Viikon softavinkki - vko 33 - UBCD4Win

Viikon 33 softavinkki on Windows-pohjainen live-CD UBCD4Win.

Kun kone ei käynnisty on hyvät neuvot tarpeen. Jos kuulut enemmistöön niin varmuuskopiot eivät ole ajantasalla, levykuvista puhumattakaan. Mutta koneen sisältöön pitäisi päästä käsiksi vaikka Windows ei toimi.

Yksinkertaisinta on käynnistää kone ns. live-medialla. Usein tarjotaan Linux-pohjaisia livemedoita (CD tai USB-tikku jne). Ongelma näissä Linux-pohjaisissa medioissa saattaa olla juuri se että mukana on vain oudolta tuntuvia Linux-ohjelmia. Pitäisi mieluummin saada Windows-pohjainen live-media, ja sellainen on olemassakin: UBCD4Win.

UBCD4Win (Ultimate BOOT CD for Windows) sisältää hyvän valikoiman Windows-ohjelmia, joten kun käynnistät koneen UBCD4Winillä sinulla on käytössäsi tuttuja Windows-ohjelmia. Ongelmien ilmetessä ja muulloinkin, sinulla on monta työkalua käytössäsi mm. levykuva-ohjelmisto, Windowsin unohtuneen salasanan helppo nollaaminen jne.

Lista UBCD4Winin sisältämistä ohjelmista löytyy tästä: List of tools included with Ultimate Boot CD for Windows. Kuten sivulla mainitaan, lista ei ole täysin ajantasalla ja projekti vaikuttaa muutenkin hieman kuolleelta, mutta itse UBCD4Win on toimiva edelleen.

Ainoa vaikeus on se ettei UBCD4Winiä ole ladattavissa valmiina, vaan se täytyy itse luoda ja luomisessa tarvitset pohjaksi Windows XP -asennus-CD:n. Olen tehnyt ohjeet UBCD4Win-CD:n luomiseksi. Ohje vaikuttaa kenties vaikealta mutta sitä se ei ole, kunhan seuraat ohjeita vaihe vaiheelta onnistut varmasti.

Jokaisella tulisi olla oma live-media pahan päivän varalle. Hädän hetkellä sitä mieluiten käyttää tuttua ympäristöä ja tuttuja Windows-ohjelmia. Vahinko ei useinkaan tule kello kaulassa, ja omasta UBCD4Win-levystä on ollut monta kertaa apua niin itselle kuin tutuille. Kannataa luoda UBCD4Win jo tänään.

PS. Varmuuskopiot ovat live-mediaakin parempi vakuutus pahan päivän varalle! Huolehdi että sinulla on ajantasalla olevat varmuuskopiot olemassa.


Linkkejä

1 kommentti:

jarith69 kirjoitti...

Sen verran tuohon UBCD4Win live käyttikseen. Jos luot imagen kiintolevystä siirtäen tiedostot ulkoiselle kiintolevylle niin kiintolevyn koko ei saa olla yli 500 Gt muuten tämän käyttis ei löydä sitä.