maanantai 17. kesäkuuta 2013

Viikon softavinkki - vko 25 - BoxCryptor
Viikon 25 softavinkki on pilvipalveluiden tiedot suojaava BoxCryptor.

Nykyään monet pitävät tiedostoja tallessa erilaisissa pilvipalveluissa, on Dropboxia, Google Drivea, SugarSynciä jne. Pilvipalvelut ovat näppäriä käyttää kun niihin tallennetut tiedostot ovat käytettävissä missä vain.

Entä jos haluat tallentaa joitain todella henkilökohtaisia tiedostoja palveluun mutta sinua arveluttaa mahdollisuus siihen että joku vaikka murtautuu tilillesi? Perinteinen tapa on vaikkapa pakata salassa pidettävät tiedostot jollain pakkausohjelmalla (.7z, .rar, .zip jne.) ja suojata paketti salasanalla. Jotkut jopa tekevät pienen TrueCrypt-osion ja tallentavat sen pilveen. Näppärää. Vai onko? Entä kun haluat tehdä muutoksia näihin tiedostoihin tms? Edellä kerrottujen ideoiden epäkäytännöllisyys paljastuu nopeasti jos tietoja on muutettava vähänkään useammin.

Miltä kuulostaisi että tallennat tiedostosi sellaisenaan tiettyyn kansioon ja sen jälkeen tiedostot menevät pilvipalveluun salattuna, ilman että sinun tarvitsisi nähdä mitään vaivaa? Samoin salatut tiedostosi ovat heti käytettävissä ilman salausta kun tarvitset niitä. Kuulostaa näppärämmältä kuin pakkaus- yms. kikkailut? Kuulostaa BoxCryptorilta.

BoxCryptor on kevyt ohjelma joka salaa kaiken sinne kirjoitetun tiedon AES-256 salattuna. Idea on se että sijoitat BoxCryptorissa määrittelemäsi kansion esim. Dropboxin sisään, ja kaikki sinne tallennettu salataan. Kyseinen kansio näkyy Windowsissa omana asemana, kuten itselläni S-asemana.

Näin pilvipalvelun hyvät ominaisuudet toimivat edelleen, mutta haluamasi tiedot ovat tiukasti salassa. Sinulle salatut tiedostot ovat edelleen täysin käytössä sellaisenaan BoxCryptorin kautta, mutta verkkoon tallentuvat vain salatut versiot.

Vinkki Jos haluat nauttia esim. Dropboxin tiedostojen versioinnista, älä aseta BoxCryptoria salaamaan tiedostojen nimiä. Näin esim. Dropbox osaa pitää varmuuskopioita tiedostojen edellisistä versioista mahdollisesti niihin tekemiesi muutosten varalta vaikkei se ymmärrä itse sisällöstä mitään.

BoxCryptor on saatavissa mm. Windowsille ja Androidille.

Esittelyvideo: BoxCryptor - encryption software for DropboxLinkkejä

Ei kommentteja: