perjantai 14. kesäkuuta 2013

Meneekö NSA-kiihkoilu liian pitkälle?

Sattuipa tässä osumaan eräs uutiskommentti silmään, jossa käyttäjä tuntui olemaan kovin huolissaan siitä että sisäänkirjautumis-kenttien perään tuli X- ja silmä-kuvake. Kysehän kuitenkin on vain siitä että Internet Explorer lisää hyödyllisiä toimintoja tällaisten kenttien perään: X-kuvakkeella voi poistaa siihen asti kirjoittamansa ja silmä-kuvakkeella voi sitä painettaessa katsoa mitä salasanaksi tuli oikein kirjoitettua. Varsinkin jälkimmäinen on hyödyllinen toiminto sillä käytettäessä pitkiä salasanoja kirjoitusvirheitä voi sattua, ja kun kirjoittaa sitä pitkää salasanaa kymmenettä kertaa niin voi olla hyödyllistä tarkistaa että missä menee pieleen.Se että käyttäjä on näistä kuvakkeista huolissaan on toisaalta ymmärrettävää, sen verran paljon shokeraavia otsikoita oli NSA-gaten paljastuttua. Mistä sitä tietää jos vaikka NSA sieltä sillä silmällä tuijottaisi. ;) Mutta olisiko aika kirjoittaa ihan kiihkottomia uutisia siitä, ettei se NSA välttämättä ihan kaikkialla ole tai jos onkin niin asioita voi suhteuttaa oikeaan perspektiiviin. Liikennettä kulkee paljon USA:n palvelimien kautta ja asiaa on aika vaikea pentti peruskäyttäjän välttääkään ellei aio Internet-askeetikoksi. Toki on olemassa TOR-verkko yms, mutta tarvitseeko käyttäjä todella tällaisia ratkaisuja on kyllä ihan pohtimisen arvoinen asia. Uskoisin että suurin osa ei tarvitse.

Tietysti oma lukunsa on jos huolestunut käyttäjä ei usko hänelle annettua selitystä. Huolestunut käyttäjä oli ollut yhteydessä F-Secureen ja Suomen Microsoftiin, mutta heidän selityksensä noiden kahden kuvakkeen normaliudesta Internet Explorerissa eivät tuntuneet vakuttaneen. Asiaa ei helpottanut yhtään se että huolestuja oli huomannut ne samana päivänä kun USA:n NSA:n touhut julkaistiin. Olikohan siellä silmän takana ihan itse NSA? Tuskin sentään...

En mitenkään halua vähätellä tai puolustella NSA-gatea mutta otetaan asiat rauhallisesti. Elämä jatkuu. Ja käsittääkseni vakoilu myös voi tuoda jotain hyötyäkin, kenties muutama terroristi tai muu epästabiili tyyppi jää kiinni ennen tekojaan tms. Edellisestä voinee joku vetää herneet palkoineen nenään, mutta ainakin itselleni sopii että sivullisia vahingoittavat iskut epäonnistuvat heti alkuunsa. Niinpä jos NSA:n siinä sivussa lukaisee minun sähköpostin merkityksettömät viestit, niin be my guest. Saapa nähdä jos vaikka lukisivat tämän merkityksettömän blogikirjoitukseni kun täällä mainitaan kuitenkin NSA ja terroristi ;)

Ei kommentteja: