torstai 14. helmikuuta 2013

Opera vaihtaa selainmoottoria

Opera-selain vaihtaa selainmoottoria omasta Prestosta mm. Googlen kehittämään WebKitiin jota mm. Chrome käyttää. WebKit-pohjainen Opera, työpöytäversio siis, perustuu ilmeisesti Chromium-projektiin joten Opera lienee vain nahka tälle, ja epäselväksi jää että kehittääkö Opera itse yhtään ominaisuuksia WebKitin alaisuudessa. WebKit-Opera nähtäneen ensin mobiiliselaimena Androidissa, mutta kuten mainittua, joskus tulevaisuudessa myös työpöydillä Windowsissa.
Tältäkö se näyttää? No tuskin sentään ;)
Tunnelma käyttäjien keskuudessa esim. Operan blogissa on kahtiajakoinen. Operalla on vuosia ollut ongelmia eri sivustojen kanssa, joten siinä mielessä WebKit on enemmän kuin tervetullut muutos. Kerrankin sivut pääsääntöisesti toimivat. Mutta entä säilyvätkö Operalle tyypilliset ominaisuudet kuten esim. GUI:n laaja muokattavuus ja toiminnot, sivupaneelit, käyttäjän javascriptit, GUI toimii vaikka esim. JavaScript jäisi jumiin yms. jne. Muissa selaimissa moni Operan vahvuus on saatavilla kenties vain laajennuksina jos ollenkaan? Toimiiko Operan WebKit-selain nopeammin kuin esim. Chrome. Toivottavasti.

Opera on kuitenkin viime vuosina lähinnä keskittynyt ominaisuuksien poistoon, joten voi olla että Opera on jatkossa vain yksi persoonaton WebKit-selain vailla Operan ominaisuuksia, jolloin on ihan sama käyttääkö Operaa vai Chromea.


Tuomittu kuolemaan?

Oma veikkaus on, että Operasta tulee vain nahka WebKitille ja ominaisuudet jotka Operasta tekivät Operan, jäävät toteuttamatta WebKit-versiossa. Sitten Operan saattohoito alkaa parissa vuodessa, työpöydiltä Opera tulee katoamaan suhteellisen pian. Mobiilipuolella Operan kuoleminen kestää ehkä hieman kauemmin.

Omalla tavallaan Operaa tulee ikävä, onhan sitä tullut käytettyä vuosia, muistaakseni versiosta 5 lähtien. Toisaalta Opera ei näyttänyt millään itse saavan selainmoottoriaan enää kuntoon. Opera on jo pitkään ollut erittäin buginen vuodesta ja versiosta toiseen. Toisaalta WebKit on vielä hitaampi ja muistirohmumpi, joten joissain asioissa Opera mennee todella alaspäin?

Ei kommentteja: