sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Helppo tapa poistaa Java selainten käytöstä

Jatkuvasti haavoittuneessa tilassa oleva Java alkaa olemaan varsinainen murheenkryyni. Tällä hetkelläkin juuri ilmestynyt uusin Java 7 Update 10 sisältää paikkaamattomia haavoittuvuuksia, joten sen käyttäminen on aika turvatonta, varsinkin koska Java alkaa olla, ellei jo ole, hyökätyin kohde selaimissa. Nyt uusimman Java 7 Update 10 myötä Oracle tuo kuitenkin helpon tavan poistaa Java käytöstä selaimista.

Olen jo aikaisemminkin kehoittanut, että Java kannattaisi poistaa kokonaan, ellei sitä todella tarvitse. Ja yllättävän harva Javaa oikeasti tarvitsisikaan, mutta monen sekoittaessa Javan hyvin yleisesti käytössä olevaan JavaScriptiin, tavallinen käyttäjä ei uskalla poistaa Javaa, koska luulee tarvitsevansa sitä.

Olen aikaisemmin myös neuvonut, että jos ei halua poistaa Javaa kokonaan, kannattaa Java sulkea edes selainkohtaisesti pois. Eli sulkea Java pois käytöstä ainakin siitä selaimesta, jota käytät päivittäiseen selaamiseen, ja jättää Java käyttöön sitten käyttöön vaikkapa pankkiasiointiin varatulle selaimelle. Pankkiasiointiin suositellaan nykyään muutenkin, että käytät eri selainta kuin päivittäisessä käytössä.

Jos kuitenkin tarvitset Javaa vaikkapa vain joidenkin sovellusten takia (esim. ProjectX) mutta haluat estää Javan käytön kaikissa selaimissa, on siihen nyt helppo tapa. Oracle on uusimmassa Javassa 7 Update 10:ssä lisännyt Javan Control Paneliin Security -välilehdelle mahdollisuuden yhdellä klikkauksella poistaa Java kaikista selaimista.

  1. Valitse Käynnistä / Ohjauspaneeli
  2. Kirjoita Ohjauspaneelin hakukenttään Java(1.) ja käynnistä sitten Javan ohjauspaneeli tuplaklikkaamalla Javan kuvaketta(2.).
    (tai valitse perinteisesti Ohjauspaneelissa Ohjelmat / Java)

    HUOM! Joskus Javan kuvaketta ei löydy Ohjauspaneelista. Tämä johtuu yleensä bugista Javan asentajassa. Voit kokeilla asentaa Javan uudelleen.

    Voit myös käynnistää Javan Control Panelin (javacpl.exe) suoraan kansiosta jonne Java on asennettu (Javan kansion sisällä bin-kansiosta javacpl.exe)

  3. Javan Control Panelista valitse Security -välilehti ja poista ruksi kohdasta Enable Java content in the browser ja valitse lopuksi OK -painike.


Linkkejä

Ei kommentteja: