keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Windows 8 Modern Bob

Kuin kaksi marjaa
Microsoft Bob ja Windows Modern UI, kuin kaksi marjaa?


Windows 8:sta on veikattu kaikkien aikojen floppia. Miksi näin? Vastaus löytyy vihatusta Modern UI käyttöliittymästä ja ennen kaikkea siitä, miten laajat hiirtä ja näppäimistöä käyttävät työpöytäkäyttäjät pakotetaan sitä käyttämään. Kutsun tässä kirjoituksessa Modern UI nimellä Metro, koska sillä se opittiin tuntemaan, kunnes Microsoft patenttikiistan vuoksi joutui muuttamaan nimeä.

26.10. yleisesti saataville ilmestyvä Windows 8 on kerännyt ennakkoversioillaan todella rankkaa kritiikkiä Metro -käyttölliittymällään. Windows 8 käyttäytyy tavallisella PC:llä kuin skitsofreeninen, se ei osaa päättää onko se työpöytä- vai mobiilikäyttöliittymä. Käyttäjiä ärsyttää se, että he joutuvat vaihtelemaan kahden tyystin erilaisen käyttöjärjestelmän välillä. Ja näin todella on. Metro on suunniteltu mobiililaitteille.

Miksi ihmeessä sitten tavallisessa työpöytäkäytössä hiirellä ja näppäimistöllä, joita suurin osa Windows käyttäjistä on, pakotetaan käyttämään mobiililaitteille tarkoitettua käyttöliittymää?

Yksinkertainen syy on se, että Windows 8 on vain Windows Phone 8 markkinointia. Kyllä. Windowsin käyttöliittymän uudistaminen ei lähtenyt tarpeesta uudistaa Windowsin käyttöliittymää, vaan Microsoft keksi mielestään nerokkaan tavan sopeuttaa käyttäjiä Metroon. Näin käyttäjien toivotaan sopeutuvan Metroon.

Et ole vakuuttunut että asia on näin? Mietipä sitten mikä on tämän päivän ja tulevan suuntaus: mobiililaitteet. Entä minkälainen on Microsoftin tilanne mobiilimarkkinoilla, jota hallitsevat lähinnä Apple ja Samsung muine aasialaisine kumppaneineen? Niinpä, Microsoftilla ei käytännössä ole minkäänlaista merkittävää osuutta näillä markkinoilla. Toisin on tavallisten PC-työpöytä-koneiden kanssa: Microsoft on selvä markkinajohtaja edelleen näillä markkinoilla.

Microsoftilla on varmaan kuumeisesti pohdittu, miten mobiilimarkkinoille pääsisi ylipäätään kunnolla mukaan. Sitten joku valopää on keksinyt: "Meillähän on laaja käyttäjäkunta tavallisten työpöytäkoneiden parissa, right?. Mitä jos pakotetaan nämä käyttäjät käyttämään meidän mobiili-käyttöliittymää Metroa, jolloin se tulee tutuksi? Siten nämä käyttäjät valitsevat herkemmin meidän Metrolla varustettuja mobiililaitteita. Awesome!" Ja näin meillä on riesana työpöydillämme pakko-Metro.

Mutta toimiiko pakottaminen? Ilmeisesti ei. Windows 8:n Metro on saanut todella raskaan kritiikin, jonka se todella ansaitsee. Metro voi olla mobiililaitteissa, eli puhelimessa tai tabletissa, kuinka hyvä tahansa, mutta tavallisella PC:llä se ei vain toimi. Jatkuva hyppely kahden eri käyttöliittymän välillä on yhtä mukavaa kuin tikkujen työntely kynsien alle.

Tein kokeen. Vaimoni ei ole koskaan aikaisemmin käyttänyt Windows 8:aa. Käynnistin hänelle kokeeksi Windows 8 virtuaalikoneella, ja annoin hänen tutustua siihen. Ja... Murskatuomio. Ryöpytyksen voi tiivistää siihen, että Windows 7:llä jatketaan, ja että Windows 8 on todella kauhea käyttää. Pyyntöön, että meillä pysytään jatkossakin Windows 7:ssä, oli helppo yhtyä.

Mikä Metrossa sitten mättää? Olen niin kyllästynyt koko Windows 8 Metroon, etten jaksa tähän itse asiasta kirjoittaa, mutta tässä viestissä on mielestäni tiivistetty joitain ongelmia. Lisää kritiikkiä löytyy googlettamalla.

Mutta valoa saattaa olla näkyvissä. Uskon ja ennen kaikkea toivon, että Microsoftin on pakko muuttaa Metron käyttäytymistä. Kukapa tietää, ehkä jo SP1:ssä Microsoft muuttaa Windowsia siten, että entinen Käynnistä -valikko palaa takaisin, ja Metron voi ohittaa kokonaan. Jos näin ei tapahdu, edes Windows 9:ssä, taitaa Microsoftin tarina olla sitten kerrottu.

Btw. Otsikko tulee siitä, että Microsoft yritti jo aikaisemmin uudistaa liian paljon heikoin tuloksin. Kammottava Microsoft Bobin piti helpottaa aloittelijoiden työskentelyä. Toisin kävi, mm. tiedoston avaaminen vaati 17 klikkausta! Nyt Microsoft näyttää luoneen Modernin version Bobista.

Alla video Bobista.

Microsoft Bob

2 kommenttia:

Aku Suonpää kirjoitti...

En kyllä ymmärrä mikä metrossa on niin hirveää. Itse olen sitä käyttänyt hyvillä mielin. Varsinkin kun alkaa tulemaan järkeviä sovelluksia metroon, niin siirrän kyllä työpöydällä taustalla hyrräävät ohjelmat (posti, lyncci, yms yms) metro näkymään.
Itseasiassa mielestäni osa järjestelmänhallinta välineistä on kätevämmin saatavilla, jos jostain pitää motkottaa niin sammutusnappi voisi olla kätevämmin saatavilla.

neko kirjoitti...

Minun pitikin mainita, että jotkut todella pitävät Metrosta, ihmettelen kyllä miksi.

Kuten jo tekstissä mainitsin, en jaksa tuhansia kertoja toisettuja syitä alkaa uusiksi listaamaan (ja olihan siellä linkki yhteen hyvää tiivistykseen). Jokainen voi googlettaa syitä kritiikkiin, jos ne oikeasti kiinnostavat. Laitan alkuun pääsemiseksi lonkalta hakusanat windows 8 metro hate|criticism|fail, jospa sieltä löytyisi. Vapaasti voi hakea omilla hakusanoilla ;)