perjantai 13. heinäkuuta 2012

Windows 8 Metro tavallisella PC:llä: vain Windows Phone 8 markkinointia?

Microsoft julkaisee PC-tietokoneille tarkoitetusta Windows 8:sta valmiin RTM version ensin laitevalmistajille elokuussa, ja yleisesti saataville 26. lokakuuta. 31.5. julkaistu Release Preview jo vahvisti sen, että Windowsin aikaisemmissa esiversioissa esitellyt käyttöliittymän huononnukset ovat tulleet jäädäkseen: perinteinen erinomaisesti toiminut Käynnistä-valikko poistettiin, ja tilalle tuli päälle liimatun oloinen Metro UI. Jos nämä ei saaneet käytettävyyttä huonoksi, lopullisessa versiossa on Aero -grafiikka sekä erilaisia käyttöliittymää selkeyttävät varjostukset ja väritykset poistettu. Näin on saatu aikaa kenties huonoin käyttöliittymä pitkiin aikoihin.


Pakko-Metrolla jalkaa mobiilimaailman oven väliin

Microsoft perustelee muutoksia mm. tällä pitkällä mainospuheella, mutta kyseessä on vai silmänkääntötemppu: pakottamalla tavalliset pöytä/kannettava-käyttäjät näppäimistöineen ja hiirineen käyttämään 10" tuumaisille yms. pienille näytöille suunniteltua Metroa tietokoneiden suurilla näytöillä, Microsoft valjastaa käyttäjät yhdeksi suureksi Windows 8 Mobile -kampanjaksi.

Sillä uskon että totuus, väitti Microsoft pehmittely-bloggauksissaan mitä liirumlaarumia tahansa, on seuraava: Metro käyttöliittymän liittäminen PC:lle EI OLE syntynyt tarpeesta uudistaa työpöytä-Windowsin käyttöliittymää! Metron tuominen pakolla työpöytäkäyttöön johtuu ainoastaan siitä, että näin käyttäjien toivotaan tottuvan Metroon. Metro toki on tarpeellinen osa Microsoftin mobiililaitteita, mutta pakottamalla tavalliset PC käyttäjät käyttämään Metroa, Windows 8 käyttäjät sekä totutetaan Metroon, että valjastetaan suureen Windows Phone 8 -kampanjaan. Metron tarve on siis täysin muualla kuin käytettävyydessä tavallisella PC:llä, ja siksipä Metro niin huonosti siihen maailmaan sopiikin.

Kun tavallisen PC:n käyttäjä pikkuhiljaa totuttelee Windows 8:n jakomielitautiseen käyttöliittymään, jossa siis Metro tuntuu lähinnä turhalta ja ennen kaikkea täysin päälle liimatulta, käyttäjä samalla kuitenkin tottuu myös Metroon. Ja tämä on Microsoftin kuningasidea: kun Metro on tuttu koti- ja/tai työ-PC:ltä, se tuntuu tutulta myös kaupassa kun käyttäjä on valitsemassa itselleen uutta älypuhelinta tai tablettia. Tällä oivalluksella Microsoft on päättänyt ottaa melkoisen riskin.


Microsoft ottaa tietoisen riskin ja ummistaa korvansa kritiikiltä

Yritykset tuskin päivittävät Windows 8:aan, ja tämän tietää toki myös Microsoft. Kenties siksi Microsoft tarjoaa päivitystä edullisemmin kuin koskaan, vain 40 USD (noin 33 euroa). Tämäkin kertoo, kuinka tärkeäksi Microsoft kokee sen, että käyttäjät siirtyisivät Windows 8:n käyttäjiksi ja sitä kautta pakko Metron käyttöön Ja pakko Metro se on, sillä et voi välttää Metroa Windows 8:ssa, vaikka siellä toki on se tiili josta pääsee työpöydälle. Silti kaikki tiet vievät lopulta Metro-liittymään. Kokeilepa itse.

Metro on saanut osakseen erittäin raskasta kritiikkiä, eikä syyttä. Itsekin suoraan sanoen inhoan Metroa. Olen kyllä yrittänyt totutella siihen, niin oikeassa kuin virtuaalikoneessa, koska olen halunnut tykätä Windows 8:sta, sillä Windows 8 toki toisi paljon hyvääkin. Mutta Metro/työpöytä tablet/PC sekasikiö on vain niin luotaantyöntävä, että minun on jätettävä Windows 8 kokonaan väliin.

Metro on kuin peliohjain liimattuna ratin tilalle, kuljettajan oveen, ulkopuolelle. Se kyllä toimii periaatteessa, mutta toteutuksessa olisi todella paljon toivomisen varaa. Joidenkin pelkästään Internet-sisällön kanssa elävien mielestä Metro voi olla jopa toimivan tuntuinen. Työkäytössä työpöydällä Metron sekavuus tulee esiin, kun joutuu vaihtelemaan kahden täysin eri käyttöliittymän välillä. Päällimmäiseksi jää mieleen sekavuus.

Julmasta kritiikistä huolimatta, Microsoft kokee mobiili- ja tabletmaailmaan pääsyn niin tärkeäksi, että se kääntää selkänsä käyttäjien kritiikille ja toivoo, että käyttäjä hankkisi Windows 8:n PC:lle ja ryhtyisi sitä kautta osaksi Windows Phone 8 -markkinointia. Ryhdytkö sinä? Minä en, koska Metro on niin surkeasti yhdistetty Windowsiin. En voi sietää sitä.


Silmät aukeavat

Henkilökohtaisesti toivon että Microsoft tulee jossain vaiheessa järkiinsä, ja tarjoaa vaihtoehdon ohittaa Metro tavallisessa työpöytäkäytössä. Siihen asti, jopa älypuhelin leirini taitaa vaihtua. Olin jo ajatellut ostaa ensimmäisen Windows Phone 8 älypuhelimen, kunhan sellainen ulos saadaan. Windows 8:n pakko Metro sai harkitsemaan kuitenkin muita ekosysteemejä, ja mielessä onkin nyt Samsung Galaxy S3:n hankinta. Pakottamalla saa aikaan huonoja tuloksia, tässä kisassa käynee niin että Windows 8 floppaa ja kunnolla.


Linkkejä

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Itselläni on virtuaalisesti asennettuna Windows 8. Metro tuntuu niin tarpeettomalta ja ylimääräiseltä kun käyttää työpöytää Windows 8:ssa. Se rikkoo käyttöliittymän yhteneväisyyden. Metro voi olla hyödyllinen tableteissa tai älypuhelimissa, mutta PC käyttäjälle se tuo vain turhaa lisävaivaa. Toki jo nyt löytyy epävirallisia tapoja kiertää Metro, mutta odotan että Microsoft itse ymmärtää virheensä ja julkaisee virallisen keinon päästä eroon Metrosta. Siihen asti pysyn Seiskassa.