maanantai 12. maaliskuuta 2012

Windows 8:n Metro ajaa minut Linux-käyttäjäksi?

Microsoft on suuressa viisaudessaan päättänyt pakottaa tavallisten pöytäkoneiden käyttäjätkin käyttämään Windows 8:n sekasikiö käyttöliittymää Metroa. Ymmärtäisin jos Metron saisi helposti ohitettua pöytäkoneissa, ja käyttää sitten Metroa tableteissa. Mutta ei, kaikkien pitää käyttää erittäin sekavaa ja päälle liimattua, tabletteihin toki sopivaa käyttöliittymää.

Olen ollut vuosia uskollinen Windows-käyttäjä, Windowsin versiosta 3 lähtien. Olen liputtanut Windowsin puolesta niin, että minua on epäilty jopa Microsoftin työntekijäksi (mielelläni olisin). Windows 8 ollee ensimmäinen Windows joka jää ostamatta/käyttämättä, ellei Metroa voi jotenkin järkevästi sivuuttaa.


Mikä Metrossa hiertää?

On todella ärsyttävää, kun valikkoon mennäkseen, vaihtuu koko käyttöliittymä. Mutta senkin vielä kestäisi jotenkin. Mutta Metro on täynnä sellaisia lapsuksia tai suunniteltuja ominaisuuksia, jotka kenties toimivat kosketusnäytöllisissä tableteissa hyvin, mutta jotka ovat työpöytäkäytössä hiirellä vain haitaksi.

Esim. tilannekohtainen valikko ei aukea hiiren kakkospainikkeella hiiren viereen vaan alareunaan.


Toinen esim. on haku, joka ei näytä oletuksena kuin ohjelmat. Jos esim. haen sanalla Restore, minun pitää erikseen klikata Settings tulokset auki.


Windows 7:ssä tulokset ovat niin ikään lajiteltu, mutta kuitenkin heti näkyvissä ja valittavissa.

Voin tarvittaessa listata lisää Metro-hölmöyksiä. Jahka nyt ensin jaksan tutustua siihen lisää. Kovin vastenmielistä se on...


Linux-leiriin?

Olen jo pidemmän aikaa harkinnut Linuxia, mutta ärsyyntymiseni joihinkin Linux-fanaatikoihin on pitänyt sen koneeltani pois. Tietenkin myös tärkeiden ohjelmistojen puute hillitsee siirtymistä. Ja sekin että olen ollut Windowsiin tyytyväinen.

Nyt tuo jälkimmäinen alkaa olla vähän niin ja näin. Pidän kaikesta muusta uudesta Windows 8:ssa, paitsi Metrosta. En kerta kaikkiaan siedä moista hirvitystä työpöytäkäytössä. Jos, ja kun, Microsoft ei kallista korvaansa runsaalle Metro-kritiikille, ja tee Metrosta valinnaista, alan todella katsomaan vaihtoehtoja Windowsille. Toki voin käyttää Windows 7:ää jonkun aikaa, mutta tänä aikana tutustun muihin käyttöjärjestelmiin. Applen iOS ei ole vaihtoehto. Ei pitäisi sanoa että ei koskaan, mutta Applen kohdalla näin voin sanoa. Ei koskaan Applen työpöytätietokonetta.

Ei kommentteja: