keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Ohjeet DNS -palvelimen vaihtoon Windowsilla

Vaihdoinpa tämän kirjoituksen aihetta ja muokkasin ohjetta, kun Elisan Pirate Bay -eston kierron ohjeistaminen saattaa olla lainvastaista. Sitä paitsi pelkkä DNS-palvelinten vaihto ei kuulemma riitä (asiasta on kovin ristiriitaista tietoa). Eli tässä vain ohjeet kuinka vaihtaa DNS-palvelinta, jos on tarvetta sellaiseen, esim. Soneran Youtube-ongelmien takia. Alla loput alkuperäisestä tekstistä.
- neko 27.1.12


DNS asetusten vaihtamiseen on kaksi helppoa tapaa, joko Windowsin itsensä kautta, jolloin asetus on konekohtainen, tai sitten esim. reitittimeen kerrottuna, jolloin asetettua DNS:ää käyttävät kaikki reitittimen kautta liikennöivät koneet.

Reitittimeen tehtävä muutos on mielestäni paras vaihtoehto, sillä silloin asetukset ovat käytössä kaikilla reitittimeen yhteydessä olevilla laitteilla. Valitettavasti asetusten muuttaminen riippuu reitittimestä, joten en voi tarjota ohjeita muutosten tekemiseen.


Windowsin käyttämien DNS asetusten muuttaminen ei ole vaikeaa sekään.
  1. Kirjoita Windowsin Käynnistä valikon hakukenttään ncpa.cpl ja paina Enter.
  2. Valitse käyttämäsi verkkoyhteys ja hiiren kakkospainikkeella Ominaisuudet.
  3. Valitse Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) ja sitten Ominaisuudet -painike.
  4. Valitse Yleiset -välilehdeltä Käytä seuraavan DNS-palvelimen osoittetta -valinta: ja kerro ensi- ja toissijaisten DNS-palveluiden ip-osoitteet niille varattuihin kenttiin. Valitse lopuksi OK -painike.
    (Kuvassa esim. Googlen DNS-palvelinten osoitteet)
  5. Nyt uusi DNS asetus tulisi olla voimassa.
    Voit tarkistaa asian ipconfig /all -komennolla komentorivi-ikkunasta, DNS-palvelimet -kohdassa kerrotaan käytössä olevat DNS-palvelimet. Jos vaihtamasi eivät näy vielä, voit myös käynnistää koneen uudelleen, tai sitten uudistaa yhteyden ipconfig -komennolla.


Linkkejä

1 kommentti:

Mqksu kirjoitti...

DNS-asetuksia olen yrittänyt myös säätää. Ongelmana kuitenkin on että palvelu ei mennyt päälle. Syy, en tunne modeemin asetuksia tai löydä niitä. Ohjeet siis jäävät soveltumatta. Tarkoitan Norton DNS - palvelimen sivuilla olevia ohjeita.
--mielensäpahottaja.