keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Ota käyttöön Googlen kahden vaiheen vahvistus

Viimeaikaiset tietovuodot saavat miettimään miten omaa tietoturvaansa voisi parantaa. Vahvat salasanat, jonka voisi arvella olevan yli 16 merkkiä pitkä, sekoittaen pieniä ja suuria kirjaimia sekä numeroita, että myös erikoismerkkejä, ovat ensimmäinen askel. Tällaisia salasanoja voi olla vaikea ellei mahdoton muistaa, joten kannattaa hankkia hyvä salasanojen hallintaan oleva ohjelmisto, kuten esim. LastPass.

Riittääkö vahva salasana? Riippuu paljon siitä mihin palveluun salasana on. Jollekin foorumille ei välttämättä tarvita muuta suojaa, mutta ainakin allekirjoittaneella on pääasiallisessa Gmail-postilaatikossa sen verran tärkeitä posteja, että soisin niiden joka tilanteessa pysyvän vain minun hallinnassani! Jos sinulla on samoin, kannattaa Googlen palveluihin kannattaa ottaa kahden vaiheen vahvistus.

Kahden vaiheen vahvistuksessa, normaalin onnistuneen tunnus/salasana vaiheen jälkeen saat Googlelle kertomaasi matkapuhelinnumeroon tekstiviestin, jossa on tarvittava 6 numeroinen vahvistustunnus. Se on joka kerta eri, joten voin näissä ruutukaappauksissa huoletta näyttää sen :)
Tämä 6 nu­me­roi­nen vah­vis­tus­tun­nus ker­ro­taan se­lai­mel­le, ja sa­mal­la voit va­li­ta muistaako Google 30 vuo­ro­kau­den ajan että tässä selaimessa riittää pelkkä tunnus ja salasana (kotona) mutta jättämällä valinnan pois, on vahvistunnus annettava joka kerta erikseen (yhteiskäytössä olevat koneet).
Kaikkiaan kahden vaiheen vahvistus parantaa Google-tilisi turvaa huomattavasti, eikä juurikaan tuo vaivaa lisäksi. Aluksi tosin ulkopuolisiin ohjelmistoihin kuten vaikkapa postilaatikkoa tarkkailevaa pienoisohjelmaa yms. on luotava ja annettava ns. sovelluskohtainen salasana, joka on onneksi annettava vain kerran.

Siltä varalta, ettei esim. kännykkää ole käytettävissä, on mahdollista etukäteen luoda ns. varakoodit (ikään kuin pankin tunnukset) joiden avulla pääset kirjautumaan vaikket jostain syystä voisikaan vastaanottaa vahvistuskoodeja puhelimeesi. Varakoodit on hyvä tallettaa jonnekin mistä tarvittaessa löydät ne, esim. lompakkoosi.


Googlen ohjeet

Google on tehnyt hyvät suomenkieliset ohjesivut aiheesta, johon kannattaa tutustua. Jopa englanninkielinen video on tekstitetty suomeksi, joten ainakaan kielestä asia ei pitäisi jäädä kiinni. Voit myös kysyä esim. tämän kirjoituksen kommenteissa, jos sinulla heräsi jotain kysyttävää aiheesta.


Linkkejä

Ei kommentteja: