lauantai 8. lokakuuta 2011

Steve Jobs on poissa - entä sitten?

Applen "legendaarinen" perustaja ja johtaja Steve Jobs menehtyi kuluneella viikolla vaikeaan sairauteen, osin omaa syytään luottaen liian pitkään vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin, kunnes syöpä olikin levinnyt liian pitkälle (näin olen lukenut, en tiedä asian oikeaa laitaa). Tuntuu uutisotsikoiden perustella että koko maailma suree "suuren johtajan" poismenoa. Ainakin yksi poikkeus on olemassa. Minulle Steve Jobsin kuolema on täysin yhdentekevää. En tuntenut häntä henkilökohtaisesti, joten en osaa tuntea häntä kohtaan mitään.

Myönnän toki hänen ansionsa Applessa, hän on ollut ideoimassa hienoja laitteita ja luomassa pelottavaa ekosysteemia jonka toivon jäävän marginaaliseen asemaan. Olisi pelottava ajatus on sellaista täydellistä kontrollia halajava yhtiö (tuleeko muillekin mieleen Applen oma 1984 -mainos?) saisi hallitsevan aseman myös kotitietokoneiden markkinoilla. Saisimme käyttää vain Applen laitteita ja Applen ohjelmia. Ja ne luonnollisesti olisivat nykyistäkin kalliimpia.

Mutta silti: Steve Jobs oli ihan tavallinen tallaaja. Steve Jobsin kuolema ei merkitse minulle yhtään mitään, kuten ei hänen elämänsäkään. Kyynel ei vierähdä silmäkulmaan. Enemmän alkaa naurattamaan tämä Jobs-vouhotus. Ja siinä vaiheessa kun ihmiset alkavat kirjoittaa että "Jobsin menehtyminen oli koko maailmalle valtava menetys", alkaa tuntumaan siltä että joidenkin suhteellisuudentaju Jobsin merkityksestä maailmalle on kadonnut: Onko Jobs todellakin Apple-uskonnon vapahtaja? Harmi ettei hän taida saada ylösnousemusta. Pieni reality check olisi lienee paikallaan?

Maailmassa kuitenkin on oikeasti merkittäviä asioita, vaikkapa nykyinen talouden tilanne, nälänhädät ympäri maailmaa yms ihmisten kärsimykset. Siinä ei yhden Jobsin elämä tai kuolema tunnu yhtään missään. Elämä kaikkine hyvine ja huonoine asioineen jatkuu ilman Jobsiakin.


Linkkejä

Ei kommentteja: