lauantai 10. syyskuuta 2011

ShadowProtect pääsi yllättämään


Levykuva on järkevin tapa varmuuskopioida järjestelmä. Levykuva on nimensä mukaisesti kuin kuva levyn sen hetkisestä tilanteesta kun levykuva otettiin. Niinpä esim. jos Windows sekoaa vaikkapa rekisterin "siivoilun" vuoksi, tai kovalevy hajoaa alta, voidaan levykuvasta palauttaa tilanne muutamassa kymmenessä minuutissa kaikkine asennettuine ohjelmineen ja asetuksineen.

Koska olen vaihtamassa levykuvaohjelmaa True Imagesta pois, olen viime päivinä kokeillut useita eri levykuvaohjelmia. Normaalisti en viitsi oikealla koneella kokeilla näin montaa eri levykuvaohjelmaa, vaan suoritan testit yleensä virtuaalikoneilla, mutta nyt levykuvaohjelmiston mennessä uusiksi, täytyy tarkemmin testata ehdokkaat. Tässä muutaman päivän aikana olen vanhaa ja hidasta läppäriäni levykuvannut ja palauttanut ties kuinka monta kertaa. Aika puuduttavaa hommaa vaan tehtävä on.

Täytyy sanoa, että moni ilmainenkin tekee nykyään aika hyvää työtä. Esim. Macrium Reflect Free Edition on varsin pätevä. Samaa ei voinut sanoa vielä muutama vuosi sitten kun Macrium Reflectiä viimeksi kokeilin, tosin tästä todella on useampi vuosi aikaa. Silloin ongelmana oli se, ettei Linux-pohjainen käynnistysmedia ns. pelastuslevy toiminut. Se että levykuvaa pääsee palauttamaan myös silloin kun Windows ei syystä tai toisesta toimi, on todella tärkeä asia varmistaa ja tämä ei Macrium Reflectillä ottanut onnistuakseen vuosia sitten. Nyt kokeiltuna se onnistui, mutta jokaisen kannattaa kokeilla omalla koneellaan että pelastuslevy todella toimii.

Valitettavasti ilmaisversio Macrium Reflectistä ei kuitenkaan käy minulle, koska siitä puuttuu mahdollisuus lisäävään levykuvaan (incremental). Maksullisessa versiossa sen sijaan ominaisuus on, joten maksullinen versio on hyvä ehdokas. Tosin on hieman epäselvää minkä version tarvitsisin: sivustolla on ostettavissa sekä Standard että Professional, vertailutaulukko taas vertailee keskenään Free ja Full versioita. Ilmeisesti Standard ja Professional ovat molemmat Full -versioita? Testasin lopulta sitten Professionalia, ja se toimi hyvin, palautus tosin oli hitaan tuntuista. Toisaalta, palautusta joutuu tekemään aika harvoin.

Täysin uusi kokemus

Jossain vaiheessa vastaan tuli itselleni täysin tuntematon ShadowProtect Desktop, joka USD 89.95 (kts. euroina) hintalapullaan ei todellakaan ole ilmainen eikä edes edullisimmasta päästä! Ohjelma ei tarjoa mitään turhia erikoistoimintoja, kuten monet muut kuten vaikkapa toimimattomaksi paisunut True Image. Mikä ihme ShadowProtectissa sitten maksaa?

Kokeiltuani ohjelmaa tiedän että se on laatu joka maksaa. Tämä ohjelma avasi silmät mitä on nopea levykuvaus ja palautus. Siinä missä esim. Windows 7:n oma levykuvaus hinkkaa 3 tuntia, ShadowProtect suoriutuu 30 minuutissa. Tämä oli hitaalla läppärilläni. Varsinaisessa pöytäkoneessani, jonne levykuvasoftaa olen etsimässä, varmuuskopiointi suoriutui 10 minuutissa. Tämä siis täysi levykuva, jatkossa tehtävät lisäävät levykuvat valmistunevat minuutissa parissa.

Ainoa asia mitä en ole vielä selvittänyt, on se että saako levykuvan oikeellisuuden tarkistusta jotenkin itse levykuvauksen yhteyteen (ohjekirjaahan ei lueta kuin vasta viimeisenä vaihtoehtona). Erikseen tarkistuksen toki saa ja ShadowProtect on todella nopea myös tarkistuksessa.

Levykuvaus siis oli nopeaa, mutta entäpä levykuvan palauttaminen takaisin? Myös palauttaminen oli nopeaa, ShadowProtect on selkeästi nopein levykuvaohjelma jota olen kokeillut! Tästä ohjelmasta olisi monella levykuvaohjelmistolla opiksi otettavaa.

En ole itse vielä kokeillut, mutta ShadowProtect on siitä erikoinen ohjelma, että normaalin levykuvan asemaksi asettamisen ja sisällön selaamisen lisäksi ShadowProtect mahdollistaa myös levykuvan muokkauksen. Eli levykuvasta on mahdollisuus vaikka poistaa haittaohjelmat, tiedostoja yms. Toistaiseksi tällaista ominaisuutta ei ole tullut muissa levykuvaohjelmissa vastaan ainakaan itselleni.

Toinen näppärä ominaisuus jota en ole vielä kokeillut on mahdollisuus lait­teis­to­riip­pu­mat­to­maan palautukseen (Hardware Independent Restore), eli voit palauttaa levykuvan eri laitteistoon kuin mistä se on otettu. Tämä helpottaa kummasti järjestelmän siirtoa uuteen tai virtuaaliseen koneeseen jne. Tämä ominaisuus on joissakin muissa levykuva/kloonausohjelmissa, esim. True Imagessa erikseen hankittavan maksullisen Plus Packin avulla.


Hauskana yksityiskohtana voisi todeta, että ShadowProtectin käyttöliittymä muistuttaa hieman vanhoja True Imagen versioita ajalta jolloin True Image vielä oli kunnollinen levykuvaohjelma. Nykyäänhän True Imagen käyttöliittymää on ankarasti arvosteltu todella sekavaksi, eikä täysin syyttä.

Kaiken kaikkiaan ShadowProtect oli todella miellyttävä kokemus. ShadowProtect on kerännyt runsaasti kiitosta myös testeissä, joten lienee tässä on todellinen helmi käsillä. Nyt vielä pitäisi pohtia tuota hintaa, se on kyllä törkeän suolainen. :(

HUOM! Jos haluat kokeilla ShadowProtectia, kannattaa sitten pyytää kokeiltavaksi täyttä versiota 30 päivän ajaksi, sillä vain siinä on mahdollista testata myös palauttamista, mikä on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista levykuvauksessa.


Linkkejä

Ei kommentteja: