perjantai 23. syyskuuta 2011

Levykuva - mitä, miksi ja milloin?


Saamastani palautteesta oivalsin, että kenties monelle tietokoneiden kanssa enemmän puuhaileville tuttu termi "levykuva" ei välttämättä olekaan niin selkeä kaikille tietokoneen käyttäjille. Siksi ajattelin käsitellä asiaa lyhyesti ja yrittää selittää yksinkertaisesti mikä levykuva on ja miksi sellainen kannattaa tehdä.

Mikä on levykuva?

Levykuva (eng. disk image) on mielestäni varsin osuva kuvaus siitä mikä levykuva on. Se on kuin valokuva jostain hetkestä, sillä erotuksella että tuohon levykuvauksen hetkeen on mahdollista päästä takaisin.

Kuvittele että kiintolevylle tallennetut ohjelmat ja tiedostot ovat sijoittuneet fyysiselle kiintolevylle tiettyihin kohtiin levyä ja tietyllä tavalla. Nyt tästä rakenteesta otetaan "kuva" joka sisältää kaiken tiedon noista tiedoista joita kiintolevy sisältää juuri sillä hetkellä kuin kuva on otettu. Tämä on levykuva.

Levykuva on siis omanlaisensa varmuuskopio siitä osiosta/asemasta josta se on otettu. Levykuva eroaa perinteisestä tiedosto-varmuuskopioinnista siten, että se sisältää myös sellaista tietoa esim. levyn rakenteesta joita tavalliset tiedostoja varmuuskopioivat ohjelmistot eivät osaa kopioida mukaan. On siis hyvä tiedostaa että vaikka kopioisit kaikki tiedostot talteen vaikkapa Windowsin omalla resurssienhallinnalla, et saa niistä silti palautettua toimivaa Windowsia tarpeen tullen, vaan siihen tarvitaan oikeaa levykuvaa.

Mitä hyötyä?

Levykuva on siis varmuuskopio, ja idea on tietenkin varmuuskopioida jokin asema/osio sen varalta, että tietoa tarvitaan takaisin levylle.

Jos tapahtuu jotain ikävää, esim. jokin ohjelma sotkee Windowsin niin ettei se toimi enää ollenkaan, tai kiintolevy hajoaa yms. ollaan ikävässä tilanteessa. Ainoa vaihtoehto saattaa olla Windowsin uudelleen asennus kaikkine ohjelmineen ja asetuksineen, tässä voi mennä tunneista useisiin päiviin. Entäpä omat tiedostot, jos ne eivät olleet varmuuskopioitu, niitä et saa takaisin Windowsin uudelleen asennuksella!

Jos sinulla on levykuva, voit palauttaa sillä helposti toimivan Windowsin kaikkine ohjelmineen ja asetuksineen, juuri siihen tilaan missä se levykuvan ottamisen aikaan oli. Kaikki tämä ohjelmistosta ja Windowsin yms. asennuksien koosta riippuen jopa 10 minuutissa! Kaikki tutut asiat ovat paikoillaan, ikään kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Aika kätevää vai mitä?

Levykuvia myös CD/DVD-levyistä

Levykuvia ei suinkaan oteta vain kiintolevyistä, vaan levykuvia voidaan ottaa myös vaikkapa CD/DVD-levyistä jne. ja usein näkeekin että CD/DVD muotoista materiaalia on ladattavissa esim. ISO-muotoisena levykuvana. Tällainen levykuva on poltettava CD/DVD:lle oikealla tavalla, jotta saadaan aikaiseksi alkuperäistä levyä vastaava CD/DVD.

Mitä tarvitaan levykuvaukseen?

Levykuvaukseen yksinkertaisimmillaan tarvitaan levykuvaohjelma ja tilaa minne tallentaa levykuvat talteen.

 • Levykuvaohjelmisto
  Luonnollisesti tarvitaan sopiva ohjelmisto, sillä kuten jo aikaisemmin mainittiin, pelkkä Windowsissa tiedostojen kopiointi ei riitä. Tarvitaan ohjelma joka osaa kopioida myös sellaista tietoa kiintolevyltä joka ei tavallisesti käyttäjälle välttämättä näy millään tavalla.

  Levykuvaohjelmia on saatavissa sekä ilmaisia että maksullisia. Luonnollisesti ilmaisista puuttuu yleensä jotain erikoisomimaisuuksia (esim. ajastus, lisäävät levykuvat yms.) joita maksullisissa ohjelmissa taas usein on. Moni ilmainen on rajoittuneempi versio laajemmasta maksullisesta, joten ohjelmaan pääsee näin tutustumaan kuitenkin. Samoin maksullisista ohjelmista on saatavilla usein 30 päivän kokeiluversio.

  Tässä joitain levykuvaohjelmia. En halua asettaa ohjelmia mihinkään paremmuus- tms. järjestykseen, joten listaus on aakkosjärjestyksessä:
  (M = maksullinen, I = ilmainen)
  Lisää levykuvaohjelmia listattuna löytyy täältä: List of disk imaging software
 • Tallennustila
  Levykuvien tallentamiseen tarvitaan runsaasti tilaa. Koska levykuva sisältää valitusta osiosta kaiken tiedon, niiden koko kasvaa helposti kovin suureksi, vaikka useimmat levykuvaohjelmistot pyrkivätkin hieman pakkaamaan levykuvaan sisällytettäviä tietoja pienempään tilaan. Usein levykuvat ovat kooltaan 20-30 Gt ylöspäin riippuen kopioitavan levyn sisältämistä tiedostoista. Näin ollen esim. DVD-levyt alkavat nykypäivinä olemaan turhan pieniä levykuvien tallennuspaikaksi, ja ennen kaikkea liian hitaita ja kankeita käyttää. Sen sijaan esim. ulkoinen kovalevy USB-liitännällä on jo varsin hyvä vaihtoehto. Myös verkkolevy on harkitsemisen arvoinen, jos sellaiseen on mahdollisuus.

  Tästä löydät esim. Verkkokauppa.comin valikoimissa olevia USB-kovalevyjä
  (Minulla ei ole mitään kytköksiä - valitettavasti - Verkkokauppa.comiin, halusin vain tarjota linkin jos se kannustaisi hankkimaan jonkun tallennusvälineen varmuuskopiointa varten)

  HUOM! Levykuvaa ei tule tallentaa samaan fyysiseen asemaan missä itse kuvattava osio sijaitsee. Tämä siksi, että jos asema vaikka hajoaa, menetetään samalla myös levykuvat eikä niistä ole tällöin mitään hyötyä.

Sopivalla ohjelmalla ja näppärällä tallennusasemalla pärjää jo todella pitkälle.

Automaattisuudella ajantasaisuuteen

Levykuvien, kuten kaikenlaisen varmuuskopioinnin ongelma on että ne ovat harvoin riittävän ajantasalla. Toki esim puoli vuotta vanha levykuva on parempi kuin ei levykuvaa ollenkaan. Olet kuitenkin saattanut asentaa/poistaa paljonkin ohjelmia levykuvan oton jälkeen, tai jos levykuvaan sisältyy myös omat tiedostot, on levykuvan oton jälkeen voinut tulla paljonkin uusia kuvia, dokumentteja, videoita ja musiikkia joka menetetään ellei niitä ole jotenkin muutoin varmuuskopioitu.

Ihminen on laiska ja huono muistamaan asioita jotka eivät ole niin erityisen mielenkiintoisia tehdä. Niinpä alkuhuumassa otetun levykuvan jälkeen ei välttämättä muisteta ottaa aika ajoin uusia levykuvia. Onneksi useissa levykuvaohjelmissa on mukana toimintoja joilla levykuvan ottamisen voi ajastaa. Usein tämä vain vaatii, että ulkoinen asema sitten muistetaan asetaa koneeseen kiinni, jotta levykuvaus voidaan tehdä.

Jos haluaa tehdä kaiken todella läpinäkyväksi ja helpoksi, suosittelen toisen sisäisen kiintolevyn asentamista. Varsinkin ns. pöytäkoneille operaatio on helppo eikä sisäiset 3.5" sisäiset SATA-asemat maksa kovinkaan paljon. Toisen sisäisen levyaseman kanssa voi levykuvaohjelmiston ajastaa tekemään automaattisesti levykuvia vaikkapa joka viikko, eikä tämä vaadi käyttäjältä mitään toimenpiteitä. Sisäinen levyasema on sitä paitsi yleensä ulkoista paljon nopeampikin, joten taustalla töitä tekevä levykuvausohjelma kuluttaa koneen resursseja vähemmän aikaa.

 • Oma järjestelmäni esimerkin vuoksi
  Minulla on pöytäkoneessani kaksi sisäistä 1 TB SATA-asemaa (Serial ATA, SATA on nykään lienee yleisin liitäntä). Levykuvaohjelmistona on ShadowProtect Desktop, joka ottaa automaattisesti lisääviä levykuvia useamman kerran päivässä, käyttäjälle täysin läpinäkyvästi. Koska kyseessä on lisäävä levykuva, se vie yleensä minuutin kaksi, eikä asiaa todella edes huomaa.

  Siltä varalta että molemmat sisäiset levyasemat sattuisivat hajoamaan, siirrän em. levykuvat pari kertaa viikossa vielä ulkoiselle SATA-telakassa olevalle asemalle. Siirto tapahtuu automaattisesti kun kytken aseman koneeseen (ohjelmistona toimii SyncBackPro).

  Näin tietoni ovat varsin hyvässä tallessa, ja levykuvat ovatkin pelastaneet minut useamman kerran, kun näet olen aika ahkera kokeilemaan ties mitä testejä.

Varmuuskopioi tärkeät tietosi

Teitpä sitten levykuvat käsin tai hienosti ajastettuna automaattisesti, pääasia on että varmistat tietosi. Vanha ja usein toistettu totuus kuitenkin on: Jos tieto on tallessa vain yhdessä paikassa, se ei ole tallessa! Ei siis riitä, että rakkaimmat lomakuvat ovat tallessa vaikkapa ulkoisella levyasemalla mutta ei missään muualla. Tiedot on hyvä olla aina vähintään kahdessa eri paikassa, mielellään useammassa.

Varmista sinulle tärkeät tietosi jo tänään. Jos lykkäät varmuuskopiointia liian pitkään, se voi yllättäen olla liian myöhäistä. Kiintolevyt hajoavat lopulta aina, ja voivat tehdä niin täysin yllättäen ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Hajoamisen jälkeen kiintolevyltä voi olla mahdotonta pelastaa tietoja enää talteen. Jos kiintolevylläsi on arvokkaita tiedostoja, kohtele niitä niiden vaatimalla arvokkuudella ja varmuuskopioi ne mahdollisimman pian!

Erittäin pahoin vaurioitunut kiintolevy, jonka hajoaminen tuli kuitenkin yllätyksenä


Linkkejä

1 kommentti:

fmatic kirjoitti...

Varmuuskopioinnista ei koskaan kirjoiteta liikaa, joten kiitos tästä kirjoituksesta. Olen jonkin aikaa etsinyt sopivaa sovellusta levykuvan luomiseen ja ShadowProtect Backup menikin välittömästi ostoon :)