torstai 29. syyskuuta 2011

Levykuva pelasti jälleen - osa 2 (syyllinen löytyi)

Kirjoittelin tässä muutama päivää sitten kuinka levykuva pelasti surkeaksi luulemani ohjelman sotkettua Windowsin niin pahasti, ettei kone enää käynnistynyt tai korjaantunut Windowsin omin keinoin.

Tänään selvisi, ettei kokeilemani ohjelma suoranaisesti ollutkaan syyllinen, vaan kyseessä täytyi olla jokin muu tapahtuma. Huomasin tämän kun Adobe Acrobatin asennus sekoitti koneen taas toimimattomaksi. No ei kun vaan levykuvalla tämän päiväinen uusi tilanne takaisin ja ihmettelemään.

Sitten päätin vain kirjautua järjestelmänvalvojan tilille ja kas, huomasin että pelkkä kirjautuminen järjestelmänvalvojan tilille riitti ja Windows ei toiminut enää uudelleen käynnistymisen jälkeen! Eli joku järjestelmänvalvojan tilille kirjautumisessa aiheuttaa ongelman. Windowsissahan yli 100 erilaista kohdetta josta ohjelma voidaan automaattisesti käynnistää (auto-start extensibility point, ASEP). Mieleen hiipi jo haittaohjelmatkin.

Levukuvalta palauttamisen jälkeen varoin kirjautumasta järjestelmänvalvojan tilille, se tosin on helppoa kun käytän aina normaalia tiliä päivittäisessä käytössä. Normaalilla tilillä sitten Autoruns järjestelmänvalvojan oikeksilla käyntiin ja tutkailemaan mitä kohteita ajetaan kun järjestelmänvalvojan tilille kirjaudutaan. Ainoat todella oudot kohteet olivat ilmeisesti True Image 2012 jäljelle jättämät. Nämä poistamalla kone ei enää mennyt sekaisin.


Mitä sitten tapahtui edellisellä kerralla kun Windows meni polvilleen? Asennus kävi järjestelmänvalvojan tilin puolella asennuksen loputtua ja ajatti nuo True Imagen poistamisen rippeet ja hajoitti Windowsin. Tässä läppärissä minulla on edelleen käytössä True Image, mutta 2010 versio, joten nuo 2012:n jättämät rippeet sai Windowsin ihan sekaisin. True Image 2012 "laatu" siis pääsi vielä kerran yllättämään.

HUOM! Autoruns, ohjelma jolla ongelman korjasin, on todella hyvä ohjelma, sillä se pyrkii näyttämään kaikki mahdolliset käynnistykset. Esim. msconfig näyttää vain murto-osan siitä mitä Autoruns. Tosin samasta syystä Autoruns ei ole turvallinen osaamattomissa käsissä, joten sitä kannattaa käyttää varoen jos ei tiedä mitä tekee.

Linkkejä

Ei kommentteja: