lauantai 11. kesäkuuta 2011

Windows-pohjainen live-CD


Jos Windowsin kanssa alkaa tökkiä oikein kunnolla, eli Windows ei vaikka käynnisty ollenkaan, moni herää tässä vaiheessa ruususen unestaan ja alkaa kiinnostumaan omien tiedostojen talteen saamisesta. Usein tässä vaiheessa ehdotetaan jotain lukuisista Linux live-CD:stä. Ne ovatkin hyvä vaihtoehto, mutta entäs jos Live Linuxin mukana tulevat oudon tuntuiset ohjelmat tuntuvat vaikealta käyttää? Olisi hyvä jos olisi olemassa Windows Live-CD jolla on tuttuja Windows-ohjelmia. Ja onhan niitä!

Yksi tunnetuimmista lienee UBCD4Win (Ultimate BOOT CD for Windows). UBCD4Win on Windows XP:n pohjalta rakennettu CD, jolla koneen voi käynnistää silloinkin kun Windows ei enää toimi. UBCD4Win sisältää laajan joukon ohjelmia, jotka ovat monelle Windowsia käyttäneelle entuudestaan tuttuja. Ja koska ohjelmat siis ovat Windows-ohjelmia, niiden käyttäminen on yleensä Linuxin ohjelmia helpompaa Windowsiin tottuneelle, vaikkei ohjelma olisikaan entuudestaan tuttu. Näin esim. niiden varmuuskopioimattomien lomakuvien pelastaminen onnistuu kenties helpommin ja todennäköisemmin kuin Live Linuxin kanssa.

UBCD4Win-CD:n, samoin kuin muiden Windows-pohjaisten Live-CD levyjen, ainoa ongelma on se, että niitä ei ole vapaasti ladattavissa, vaan UBCD4Win tulee itse luoda. Tähän tarvitaan toimiva Windows (voit luoda vaikka kaverin koneella, jos omasi ei toimi) ja Windows XP -asennus-CD.

HUOM! Vaikka Windows XP:n asennus-CD vaaditaan, UBCD4Win voidaan luoda missä tahansa Windowsissa (XP, Vista, 7). Riittää että saat vaikka vain lainaksi XP:n asennus-CD:n UBCD4Win luonnin ajaksi. Et myöskään tarvitse XP:n lisenssiä.

Olen tehnyt ohjeet UBCD4Win-CD:n luomiseksi. Vaikka ohjeet saattavat vaikuttaa monimutkaisilta, ne eivät ole sitä. Riittää että huolellisesti suoritat ohjeen kohdat vaihe vaiheelta. Lopuksi sinulla on Windows-pohjainen Live-CD, joka on täynnä hyödyllisiä ohjelmia myös silloin, kun Windows toimii kunnolla (esim. DriveImage XML tai vaikkapa NTPWEdit). Lista UBCD4Winin ohjelmista selviää parhaiten UBCD4Winin muutoshistoriasta (koska varsinainen lista on jäänyt jälkeen/päivittämättä).

Luo itsellesi hyvä työkalu nyt, kun kaikki toimii. Tälle työkalulle saattaa tulla tarvetta aivan yllättäen...

HUOM! UBCD4Winiä ei tule sekoittaa UBCD:hen, joka ei ole Windows-pohjainen live CD ollenkaan.

Linkkejä

Ei kommentteja: