tiistai 21. kesäkuuta 2011

Laadukkaita Operan laajennuksia

Viime aikoina Opera on tehnyt sitä samaa kuin jo vuosia: ei oikeastaan mitään, merkittävää ainakaan. Viime versiot ovat menneet Speed dialia uudelleen keksiessä! Speed dial tuli Operaan alunperin jo vuonna 2007, ja nyt Opera päätti "uudistaa" sen. Voi vain kysyä että miksi? Miksi Opera ei enää keksi mitään oikeasti innovatiivista, kuten esim. vuonna 2000 keksityt hiirieleet olivat?

Onneksi Opera älysi sentään lopettaa laajennuksia vastaan taistelemisen, ja nöyrtyi matkimaan edelläkävijöitä kuten esim. Firefoxia. Nyt kun laajennukset ovat olleet mahdollisia hieman yli puoli vuotta, laajennuksia on jo kohtalainen määrä olemassa. Suurin osa on täyttä roskaa, mutta seasta löytyy muutamia varsin laadukkaitakin laajennuksia.

Peruskauraa

Peruskauraa ovat tietenkin maineluokituksen tarjoava WOT, salasanojen hallintaan LastPass ja se "pakollinen" Youtube-laajennus ExtendTube.


Hyödylliset

Ei sillä etteikö edellisistäkin olisi hyötyä, niin lasken seuraavat laajennukset hyödyllisiksi, joskin kenties hieman edistyneemmälle käyttäjälle.

Jos jokin asia nyppii jollain sivustolla, voit itse tehdä CSS-säännön, jolla voit muuttaa ko. ärsyttävää asiaa. Tämä onnistuu Include CSS-laajennuksella. Esim. minua häiritsi eräällä foorumilla joidenkin käyttäjien järjettömän suuret allekirjoitukset, niinpä väänsin yhden ainoa CSS-säännön ja nyt nämä suuret allekirjoitukset ovat normaalin kokoisia.

Toinen hyödyllinen on NoScripts jolla voidaan helposti estää/sallia JavaScriptin käyttäminen eri sivustoilla. NoScriptsin kanssa sivustolla ei oletuksena ole lupaa ajaa JavaScriptiä. NoScriptsillä voi sallia haluamalleen sivustolle joko pysyvästi tai väliaikaisesti luvan suorittaa JavaScriptiä. JavaScriptiä ei kannata sallia kuin tarvittaessa, joten tällaisen laajennuksen käyttäminen oikein lisää tietoturvaa hieman.


Mukavat lisät

Nämä loput ovat sellaisia ei niin tärkeitä, mutta on niistä ollut oma hyötynsä.

 • cleanPages - Pitkien artikkelien luettavuutta parantava Readability -laajennus Operalle.
 • Drag-Resize TextArea - muokkaa tekstikentän kokoa silloin kun se ei ole sallittua.
 • Exchange - laskee automaattisesti vieraat valuutat euroiksi tai muuhun valitsemaasi valuuttaan ja tulos näkyy alkup. hinnan perässä.
 • Facebook Blocker - piilottaa ärsyttävät Facebook-elementit sivulta.
 • Ghostery - Tarkkaile miten sinua tarkkaillaan ja estä se tarvittaessa
 • Google search results blocker - Poista turhat/ärsyttävät kohteet Googlen hautuloksista. Esim. fanhow.com, experts-exchange.com ja vastaavat sivut puskevat paljon turhaa sisältöä hakutuloksiin, jotka vain estävät oikeiden linkkien löytymista. Toki Googlekin siivoaa näitä pois, mutta aika pitkällä viiveella. Tällä laajennuksella voit itse poistaa ärsyttävät roskahakutulokset lopullisesti.
  Laajennuksen idea on saatu Chromen Personal Blocklist (by Google) -laajennuksesta.
 • MarkupPen - merkitse pysyviä korostuksia sivulle.
 • No Google Search Redirect - Poistaa Googlen ärsyttävät uudelleenohjaukset Googlen hakutuloksista, ja linkiksi tulee suora linkki hakutulokseen.
 • Persistent Text - siltä varalta että selain esim. kaatuu, ottaa talteen ja palauttaa lomakkeelle syötetyt tekstit.
 • Reading List - Read It Later -laajennus.
 • Tab Vault - säästä välilehti talteen, esim. myöhempää lukemista varten.
 • Translator - monipuolinen kääntäjä.
Vielä kun Opera matkisi nykyaikaisia selaimia ja toisi viimein laitteistokiihdytyksen Operaan. Opera on tässä(kin) suhteessa viimeisenä liikkeellä. No, kaiketi laitteistokiihdytys on tulossa, on ollut jo pitkään, mutta jostain syystä sitä saadaan ilmeisesti odottaa v12 asti ainakin...


LinkkejäAlkuperäisen listaan tehdyt muutokset

22.7.11:· Lisätty Ghostery listaan.
5.8.11:· Textarea Backup Localstorage vaihdettu Persistent Textiin.
8.8.11:· Lisätty Exchange listaan.
14.12.11:· Lisätty Noredirect ja Reading List listaan.
25.7.12:· Lisätty MarkupPen.
· Vaihdettu Easy Translation monipuolisempaan Translatoriin
  (osasyy oli se koska Easy Translation näytti lopettavan toimintansa Opera 12.00:n kanssa)
· Korjattu kaikki linkit Operan nykyään käyttämään muotoon.
11.10.12:· Lisätty Google search results blocker listaan.

Ei kommentteja: