maanantai 28. maaliskuuta 2011

Nuoret kuin kotonaan tietotekniikan ääressä?

Näinhän kuulee usein olevan. Itse olen hieman kummastellut näitä väitteitä, sillä jos tietotekniikan käyttö on muutakin kuin selaimen avaaminen Facebookiin, tuntuu osalle nuorista olevan todellisia vaikeuksia ihan yksinkertaistenkin asioiden kanssa. Parhaiten tämä tulee ilmi seuraamalla esim. jonkun keskustelufoorumin tietotekniikka-aiheisia kysymyksiä. Joskus ei tiedä onko kyseessä ihan tosissaan esitetty kysymys, tosin usein myöhemmin valitettavasti paljastuu että tosissaan oltiin. Joskus kysymyksissä ei ole logiikan häivääkään, kuten eräs kirjoittaja Suomi24-palstalla ansiokkaasti ironisoi.

Jos kysymykset ovatkin usein yksinkertaisista asioista, se ei vielä olisi niin huolestuttavaa, vaan se ettei esim. annettuja ohjeita kyetä noudattamaan, ellei ohje ole to-del-la rau-ta-lan-gas-ta vään-net-ty. Joskus näkee esimerkiksi jonkun vastaavaan kysymykseen linkillä, josta löytyisi vastaus kysymykseen, mutta kysymyksen esittäjä ei välttämättä vaivaudu edes lukemaan huolella saatua ohjetta, vaan kysyy seuraavassa jo uuden kysymyksen johon olisi ollut vastaus jo alkuperäisessä linkissä. Tämä siis vain esimerkkinä. Samanlaista "kaikki mulle heti" -asennetta näkee kaikkialla; kaikki pitäisi saada eteensä täysin valmiiksi purekseltuna, ja mielellään heti, "nyt on KIIRE saada vastaus".

Aikoinaan kyllästyin kirjoittamaan foorumeilla uudestaan ja uudestaan samoista asioista, ja aloin tekemään yksinkertaisia ohjeitani omiksi sivuiksi, joihin voi sitten viitata uudestaan ja uudestaan. Olen pyrkinyt tekemään suurimman osan ohjeistani oikein "kädestä pitäen" -tyyliin, kuvien kera, jotta jokainen ymmärtäisi ja osaisi toistaa ohjeiden toimenpiteet. Mutta aivan kaikkea ei voi tehdä toisten puolesta. Jos ei vaivaudu lukemaan saamaansa ohjetta, Googlella etsimisestä puhumattakaan, niin kyllä se sormi saa jäädä sitten kysyjän suuhun. Pikkuisen pitäisi yrittää itsekin!

Usein vastaus löytyisi heti Googlella, mutta tämä "osaava" nuori ei välttämättä osaa käyttää edes Googlea monipuolisesti ja tiedä, että hakua voi tarkentaa ja rajata monin eri tavoin. Jätän lukijan etsittäväksi miten hakua voi parantaa esim. laittamalla hakusanoja lainausmerkkien ("") väliin, tai valita että tietyn sanan on esiinnyttävä (+) tai puututtava (-) hakutuloksista, tai kohdistaa haku tiettyyn sivustoon (site:), puhumattakaan muista Googlen mahdollisuuksista.

Olen ennenkin kirjoittanut, että tietokoneen käytöstä pitäisi olla jonkinlainen ajokorttikurssi ennen kuin käyttäjä päästetään sekoilemaan ulkomaailmaan. Enkä edes tarkoita näitä Tietokoneen käyttäjän A-korttia yms. kokeita, vaikkei nekään pahitteeksi olisi, ne vain taitavat olla jo liian vaikeita ja pitkiä nykynuorelle?

Tietenkin poikkeuksiakin on, niin kuin aina, muillakin aloilla kuin tietotekniikan parissa, onneksi. Toivoa siis ei tarvitse kokonaan heittää pois. Jotenkin silti mielestäni ihan yleistä osaamista tietotekniikan parissa tulisi kasvattaa. Minulla ei valitettavasti riitä älyä sen keksimiseen, että miten tämä tulisi tehdä. Ideoita?Loppukevennys(?): "To Start Press Any Key". Where's the ANY key?

4 kommenttia:

VALiuM kirjoitti...

Kiitos Neko hyvästä ja asiallisesta blogista, jota seurailen viikoittain, odottaen kaikkea mielenkiintoista.

Hyvää kevättä ja tulevaa kesää.
VALiuMIZeD

neko kirjoitti...

Kiitos, mukavaa jos olet pitänyt. Lämmintä kevättä myös sinne.

Neptun kirjoitti...

Hyvä, mutta hiukan rajallinen mielipide nuorten/muiden tietokoneosaamisesta. Itselläni on 6 lastenlasta, joten olen voinut seurata tilannetta. Foorumeihin kirjoittavat eivät edusta kuin ryhmää, joka kirjoittaa foorumeihin. KAIKEN IKÄISISSÄ on huonosti it-tekniikkaan perehtyviä, ei vain nuorissa. Itsekin teen työtä foorumeissa ja omilla sivuillani tiedon jakamiseksi.

Neptun
neptunet.net

neko kirjoitti...

Enhän missää väittänyt kaikkien nuorten olevan toivottomia. Ja mitenkään vähättelemättä eri foorumeilla vastaan tulleet tapaukset ovat ehkä hieman kattavampi otanta kuin "6 lastenlasta" ;)

Se miksi osa vanhemmasta väestöstä ymmärtää paremmin tietotekniikasta voisi johtua siitä, että ennen asioihin perehdyttiin ihan toisella tavalla. Mutta toki nykynuorissakin on niitä, jotka ymmärtävät netistä muutakin kuin Firefoxin käynnistämisen ja Facebookissa kirjoittelemisen. Osa ei sitten ymmärrä oikein sitäkään. ;)

Btw. hyvä kirja menneistä ajoista on Funetista Facebookiin kirja