tiistai 11. tammikuuta 2011

Huijariohjelmat laajentaneet tarjontaansa

Moni tietää jo, että rikolliset tehtailevat omia tietoturvaohjelmaksi naamioituneita huijariohjelmia. Ne muka etsivät ja poistavat "löytämiään" haittaohjelmia. Oikeasti ohjelma ei löydä mitään, eikä yleensä poistakaan, on vain näin tekevinään, tosin vasta kun uhri maksaa "täysversiosta". Huijariohjelma saattaa jopa hakea lisää oikeasti haitallisia ohjelmia koneelle lymyilemään.

Tähän asti huijariohjelmat ovat pääsääntöisesti olleet tietoturvaohjelmiksi naamioituneita, mutta nyt on alkanut uutena tyyppinä näkymään esim. levyneheyttäjiä ja järjestelmän optimoijia (esim. rekisterin "siivoajia" yms. turhaa). Näin ilmeisesti siksi, että ihmiset on valistuksella saatu uskomaan, ettei kaikenlaisia eteen tulevia "antiviruksia" kannata koneellaan ajaa. Entä kun etsitään ilmaista ohjelmaa vaikka levyn eheyttämiseen (joka on turhaa työtä nykyaikaisille koneille, ja Windowsin mukana tulee jo levyn eheyttäjä)? Moni menee valitettavasti halpaan, ja lataa itselleen ilmaisen levyneheyttäjän, joka sitten löytää levyltä paljon virheitä, ja tarjoaa maksullista täysversiota jolla löydetyt virheet voisi korjata.

Miten välttää huijariohjelmat?

Miten sitten välttää huijariohjelmat? Ole tarkkana mistä lataat ohjelmasi. Jos löydät mielenkiintoisen ohjelman, etsi Googlella siitä tietoa, ennen kuin lataat ja asennat ohjelman. Se voi pelastaa sinut monelta harmilta. Ole silti tarkkana, rikolliset käyttävät usein lähellä oikeaa olevia nimiä, jotka vain hieman poikkeavat turvallisesta ohjelmasta. Jos ohjelmasta ei löydy Googlella kuin valmistajan omat sivut, ole erityisen varovainen (on perin harvinaista, ettei mitään muuta löydy). Lataa tunnettujen ohjelmistojen asennustiedostot suoraan valmistajan sivuilta. Sivuston maine kannattaa tarkistaa WOT:n avulla. Tarkista lataamasi asennustiedostot haittaohjelmien varalta aina.

Linkkejä

Ei kommentteja: