perjantai 11. kesäkuuta 2010

Rekisterin siivous on turhaa, joskus jopa haitallista


Yksi itsepintainen myytti on se, että Windowsin rekisteri jotenkin maagisesti pikkuhiljaa "paisuu" ja hidastaa näin tietokoneen toimintaa. Usein näkee neuvottavan, että konetta pitäisi säännöllisesti "putsailla" jollain rekisterin siivoiluun tarkoitetulla ohjelmalla kuten esim. CCleanerillä. Tätä sitten hoetaan kuin mantraa joka paikassa ajattelematta asiaa sen pidemmälle. Minä väitän, ettei rekisteriä tarvitse siivoilla, ja että siitä on joskus jopa haittaa.

Pohditaanpa pikaisesti mikä Windowsin rekisteri on. Se on suuri hierarkkinen tietokanta jonne on tallennettu lähes kaikki Windowsin alla toimiva, eli mm. käyttäjien profiilit, järjestelmän ja asennettujen sovelluksien tiedot, luotavissa olevat tiedostotyypit yms. Rekisterissä voi olla satoja tuhansia avaimia. Kuinka paljon luulet olevan merkitystä sillä, että poistat vaikkapa 200 käyttämätöntä avainta? Miten tai miksi tällä olisi merkitystä? Varsinkin kun rekisteristä etsitään tietoa, sitä ei suinkaa kahlata alusta loppuun läpi, kunnes haluttu tieto on löydetty, vaan Windows käyttää paljon kehittyneempiä toimia löytääkseen halutun avaimen rekisteristä.

On toki tilanteita, jolloin rekisterin siivoamisesta voi olla hyötyä, tai se on jopa pakollista. Esim. jos jokin ohjelma jättää virheellistä tietoa rekisteriin tai sitten vaikkapa haittaohjelmien jälkiä siivotessa. Tällöinkään ei ole tarvetta ajella jotain rekisterin putsaaja-ohjelmaa, riittää että poistat tarvittavat avaimet.

Säännöllisellä, ilman sen kummempaa syytä suoritetulla "siivoilulla" voidaan saada aikaiseksi haittoja. Rekisterin siivoilun tulokset eivät välttämättä näy heti, vaan vasta jonkun ajan kuluttua, esim. kun siivousohjelman "turhaksi" katsottua tietoa tarvittaisiinkin. Foorumeilla saa lueskella aika ajoin, kuinka kone on mennyt sekaisin liiallisesta siivouksesta (esim. 1, esim. 2). Windowsin rekisteri on sen verran tärkeä järjestelmälle, että varsinkaan järjestelmän laajuista rekisterin "siivousta" tulisi mielestäni välttää. Putsaa vaikka käyttäjäkohtaisia avaimia, jos on pakko siivoilla.

Jos et usko minua - ja enemmistö ei vielä usko - tee kuitenkin itsellesi palvelus:
  1. Luo järjestelmän palautuspiste aina ennen kuin siivoat jollain ohjelmalla rekisteriä. Näin sinulla on toimiva palautuspiste minne palata, jos jotain menee pieleen.
  2. Tarkista edes summittaisesti mitä avaimia putsausohjelma on poistamassa.

Linkkejä

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Niin tuossa kun lukee, että riittää kun poistaa "tarvittavat avaimet" ..eihän noita avaimia, ainakaan minä osaisi arvata, ilman jotain cc-cleaner tyypppistä ohjelmaa.
Järjestelmän palautus on kyllä toimiva keino, jos sattuu moka jossain yhteydessä. Cc-cleaner uudessa versiossa on esim. järjestelmän monitorointi, tämä aiheutti ongelmia taannoin, piti palauttaa järjestelmä, kun siinä oli ruksi. Olen käyttänyt vain selainten monitorointia sen jälkeen. Itselläni kun on tuo maksullinen cc-cleaner versio. Aiemmin jossain päivityksessä oli ilmaisversiossakin monitorointi, mutta ei uudemmissa päivityksissä ole. Voi olla, että pitemmän päälle tuo ohjelma käynee turhaksi, mutta sen aika näyttää. Virustorjuntaohjelmienkin pitäisi turhia olla, mutta toisaalta joskus voi se vahinko tulla, että avaa liitetiedoston jonka torjuntaohjelmisto olisi tunnistanut ja estänyt.