tiistai 25. toukokuuta 2010

Rahat tilille, paketti postiin

Jos näet otsikon kaltaisen lauseen, kannattaa olla tarkkana. Kyseessä voi olla huijaus, varsinkin jos myyjälle kelpaa vain tilisiirto eikä nouto onnistu. Puhtailla jauhoilla liikkeellä oleva myyjä suostuu myös kasvotusten tehtävään kauppaan. Toki poikkeuksiakin on, suuntaan ja toiseen.


Tuntomerkkejä

Itse olen tehnyt paljon kauppaa netissä ja välttynyt huijauksilta, mutta sen verran asiaa on tullut seurattua, että olen laittanut merkille seuraavia tuntomerkkejä, jotka usein toistuvat huijauksissa:

  • hinta on liian hyvää ollakseen totta
  • nouto/postiennakko ei käy
  • kiire sopia kaupoista
  • yrittää sopia kauppoja sähköpostitse esim. ohi virallisen huutokaupan tms.
  • myy kallista tuotetta, mutta palaute on 0

Viimeisin esimerkki voi toki olla ihan rehelliselläkin myyjällä tilanteena, mutta haluatko sinä olla se, joka ottaa asiasta selvää? Minä en.

Huijauksilta välttyy näin: tutki, epäile, pohdi rauhassa. Jos kyseessä on kallis ostos, pyydä myyjää ottamaa tuore kuva myytävästä tuottesta. Kuvia tutkimalla voi huijaus paljastua, puhumattakaan siitä ettei myyjä jostain syystä lähetä uusia kuvia. Jos myyjällä on negatiivisia palautteita, ne kannattaa lukea ja ottaa tosissaan. Ja vaikka myyjällä olisikin pelkkää positiivista, niin jos käytyjen kauppojen määrä on vielä kovin pieni (eli palautteet väliltä 1-10), kannattaa tarkistaa millaisista kaupoista on ollut kyse. Jos ensin on käyty kauppaa jollain edullisilla tavaroilla, ja nyt on mynnissä todella kallista, kannattaa olla varuillaan. Liika sinisilmäisyys maksaa, sinulle.

Myyjänä tilanne on hieman parempi kuin ostajalla, mutta tarkkana kannattaa olla silti. Tavaraa ei pidä lähettää ennen kuin rahat ovat tilillä, käteiskaupassahan tämä asia on kunnossa luonnostaan.

Käytä Googlea

Google on todella hyvä apuväline. Myyjän tietoja kannattaa googlata. Tässä yksi lainaus eräästä foorumiviestistä:

"Kysyin kaverin tiedot ja sitten kun ne tuli laitoin hänen puhelin numronsa 050-3258449 puhelin find 1600 palveluun ja ne täsmäsivät ja en tyhmä epäillyt mitään siirsin 450e hänen tililleen. Odottelimme pari päivää ja mitään ei kuulunut niin silloin tuli sellainen kylmä tunne että ei perkele. Laitoin hänen nimensä Paul Brander Gooleen ja voi elämän kevät mitä löytyi."

Niinpä. Jos ihmiset olisivat googlanneet, moni olisi välttynyt huijaukselta. Googlaa aina kaikkia mahdollisia tietoja joita sinulla on tiedossasi myyjästä, jopa puhelinnumeroa ja tilinumeroa, sellaisillakin voi löytä tietoa huijareista. Jos et välty huijauksilta, teetät ainakin huijareille hieman enemmän töitä, kun heidän on käytettävä yksilöllisiä tietoja huijauksissaan.

HUOM! Samannimisiä ihmisiä voi ja todennäköisesti on olemassa (itsekin olen törmännyt täyteen kaimaan, jolla oli kaikki samat etunimet ja sukunimi kuin minulla), joten kaikki hakutulokset joita löydät, eivät välttämättä aina liity toisiinsa, vaikka esim. nimi täsmäisi. Päättelykykyä siis tarvitaan, googlauksessakin.

Entä jos sinua on kuitenkin huijattu

  • Tee rikosilmoitus, aina. Et saane rahojasi koskaan takaisin, mutta huijari voi päätyä telkien taakse.
  • Kerro asiasta ja myyjän tiedot jollain asiaan liittyvällä julkisella foorumilla, näin ne löytävät googlaamalla.

Linkkejä

1 kommentti:

Croft kirjoitti...

Minä itsekin myyn Huuto.net:ssä "Rahat tilille, paketti postiin"-periaatteella ja se lukeekin aina kuvauksessa. Lähetän kaikki vain postin kautta, olen silti aivan rehellinen. :)

Mutta kannattaa olla varuillaan kalliiden tuotteiden kanssa, erityisen hyvä luotettavuuden mittari on palautemäärä ja etenkin positiivinen palaute. ;)