sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Työkalupakin vakiot - top 6 ohjelmat


Päivittäisessä käytössäni on monenlaista ohjelmaa, joita en ole esitellyt missään ohjeissani. Syy esittelemättömyyteen löytyy siitä, että ne kaikki ovat maksullisia, mutta toisaalta ne eivät ole välttämättä niin yleishyödyllisiä, että niille olisi kannattanut tehdä omaa esittelyä. Onpa niistä yksi niin yleisesti tiedossa, ettei se esittelyä kaipaisi, vaan tärkeänä ohjelmana on tällä listallani.

Pistän tähän kuitenkin TOP-6 ohjelmaa, joita käytän, jos en päivittäin niin viikottain ainakin. Näillä esitellyillä ohjelmilla on osalla päällekäisyyttä toistensa kanssa, ja onkin tapauksesta tai tunteesta kiinni, mitä tulee kulloinkin käyteltyä.

TextPad

TextPad on monipuolinen tekstieditori, jossa on moni itselleni tärkeä pikkuasia kohdallaan, ja ne pienen pienet ominaisuudet vain ratkaisi sen, että olen jo vuosia käyttänyt TextPadia. Sellaiset pienet asiat kuin minne kursori siirtyy siirryttäessä ylös- tai alaspäin, on väliä tietyssä tilanteissa. Ja makrojen nauhoittaminen/toisto vaan niin helppoa. Plus paljon pieniä asioita, joita ei ilmaisista ole löytynyt. Tällä tulee kirjoiteltua tekstiä mitä moninaisimpiin tarkoituksiin, niin HTML, CSS kuin JavaScript ja Java -harjoituksia (joita voi myös kääntää ja ajaa suoraan TextPadista käsin).


Kotisivu: www.textpad.com
Ilmainen vaihtoehto: Notepad++

Microsoft Expression Web

Käytin ennen kotisivujen tekemiseen KompoZeria, mutta MSDN AA -tunnusten myötä, pääsin käsiksi Microsoft Expression Studio -pakettiin kuuluvaan Microsoft Expression Webiin, joka on varsin pätevä softa kotisivujen tekoon. Varsinkin kun pyrin jatkossa yksittäisissä vinkeissä tekemään ohjeet virhettömällä XHTML:llä ja CSS:llä, ja tällä ohjelmalla sellaisten teko helppoa kuin heinän teko. Varmasti tässäkin ohjelmassa ovat jotkut pienet detaljit, jotka saavat aikaan sen, että ohjelman kanssa on kuin kotonaan, kaikki on oikealla paikalla.


Kotisivu: www.microsoft.com/expression/products/Web_Overview.aspx
Ilmainen vaihtoehto: KompoZer

NetBeans

Mainio ja ihme kyllä, ilmainen ohjelmointiympäristö Java-, JavaScript-, PHP-, Python-, Ruby-, Groovy-, C-, C++-, Scala- ja Clojure-ohjelmointikielille. Itse käytän NetBeansiä Java-ohjelmointiin. Mielestäni paras Java IDE.


Kotisivu: netbeans.org

Microsoft Visual Studio

Yksinkertaisesti paras C++/C# -IDE Windowsille. Kaikki on tehty niin helpoksi, että Windows-ohjelman vääntää minuutissa parissa valmiiksi (ok, aika yksinkertaisen ohjelman). Käytännössä ainoa järkevä vaihtoehto, jos aikoo tehdä Windows -ohjelmia. Tosin itselläni on vielä aika alussa Windows-ohjelmien ohjelmointi, mutta Visual Studio helppous on kyllä yksi syy siihen, että innostus alkoi ja jatkuu edelleen.

Onneksi koulun kautta sain ilmaisen version Professionalista, ei tarvinnut tyytyä Expressiin, jonka saa ilmaiseksi.


Kotisivu: www.microsoft.com/visualstudio
Ilmainen vaihtoehto: Code::Blocks

xplorer² Professional

Xplorer2 on erittäin monipuolinen tiedostojen hallintaa tarkoitettu ohjelma. Sillä voi jopa korvata Windowsin oman resurssienhallinnan, mutta itse olen tyytynyt käyttämään ohjelmaa erikseen. Parasta ohjelmassa on se että siinä on (niin halutessa) kaksi eri paneelia, joissa kummassakin voi olla lukisia eri välilehtiä. Ohjelma taipuu lähes kaikkeen, ja ilokseni olen huomannut muutaman kerran, että kun olen kaivannut jotain ominaisuutta, se on löytynytkin suoraan tästä ohjelmasta.


Kotisivu: zabkat.com
Ilmainen vaihtoehto: xplorer² Lite

Adobe Photoshop

Ohjelma ei esittelyjä kaipaa. Itse vasta opiskelen tätä monipuolista ohjelmaa, jonka kanssa todella riittää kokeiltavaa. Ammattilaisille tämä on varmaan perustyökaluna itsestäänselvyys, mutta itselleni tämän ohjelman kanssa riittää ahaa-elämyksiä aika ajoin uudelleen ja uudelleen. Siksi se ansaitsi paikkansa tässäkin listassa, vaikka kuten sanottua, ohjelma tuskin sinänsä esittelyjä kaipaa. Vaan kuinka moni amatööri osaa tätä mainiota ohjelmaa perustoimintojen lisäksi käyttää? Kannattaa tutustua ohjelmaan huolella.


Kotisivu: www.adobe.com/fi/products/photoshop/photoshop
Ilmainen vaihtoehto: Paint.NET

Ei kommentteja: