tiistai 24. marraskuuta 2009

Piiri pieni pyörii

Vapaaehtoiset hylkäävät Wikipedian

Näin otsikoi tämä uutinen, ja en ihmettele. Itse olen yrittänyt lisätä Wikipediaan yhden kokonaisen artikkelin (verkkotunnuksen korostamisesta) ja lisännyt Windows Vistan artikkeliin linkin omille Windows Vista -ohjesivuilleni (nykyään Windows 7/Vista -vinkit).

Verkkotunnuksen korostaminen -artikkeli merkittiin nopeasti vakiporukan toimesta merkittävyydeltään kyseenalaiseksi, ja sama porukka sitten keskenään äänesteli artikkelin poistettavaksi. Olkoonkin ettei artikkeli ollut merkittävä, se oli mielestäni huolella tehty, ja olisi varmaan mennyt siinä sivussa. Vai onko siellä artikkeleita liikaa? Niin, ei se määrä, vaan laatu... Mielestäni suomenkielisessä Wikipediassa on paljon turhempiakin, mutta niiden onneksi en kuulu Wikipedian sisältödiktaattoreihin. Mutta ei se mitään, lisätköön sen sitten, kun se ensin tulee englannkieliseen Wikipediaan.

Hauskinta minulla on ollut sen sijaan Vista-vinkit -sivuston linkin kanssa. Yritin tarjota sitä suomenkielisen Vista -artikkelin loppuun, vaan sepä ei sinne kelpaa. Perusteluna poistoon oli:

Tiukasti aiheessa pysyvä hyötysivusto, epäkaupallinen ja pieni on vain perustellussa poikkeustapauksissa hyväksytty linkki.


Ahaa, eli juuri tähän aiheeseen, eli Windows Vistaan keskittyvän suomenkielisen sivuston linkki, ei sovi Windows Vistasta kertovan artikkelin loppuun? Sen sijaan esim. MuroBBS:n Kysymyksiä Vistasta -viestiketju on olla möllöttänyt suomenkielisen Wikipedian Windows Vista -sivulla niin kauan, että linkki on ehtinyt jo vanheta, eikä se vie enää minnekään (btw. keskustelu löytyy nykyään täältä)


Mitenkään väheksymättä MuroBBS:n viestiketjua, olenhan siellä viihtynyt varmaan itsekin, ihmettelen etteikö linkki Vista-ohjeisiini olisi ollut ihan omiaan Vista-artikkelin lopussa, siinä missä sekalainen viestiketju? Ainakin Vista-vinkit on lienee laajin kokoelma suomenkielisiä Windows Vista ja Windows 7 -vinkkejä.

Voin vakuuttaa, etten tule koskaan enää kirjoittamaan suomenkieliseen Wikipediaan sanaakaan (okei, siellä on yksi artikkeli, jota olen päivittänyt, mutten paljasta sitä, muutenkin nekin muutokset kumotaan parin besserwisserin toimesta), ja jatkossa pyrin aina linkittämään englanninkielisiin artikkeleihin, jos on pakko Wikipediaan linkittää.

Piiri pieni pyörii,
Wikipediassa hyörii,
keskenänsä äänestää,
omat jutut jälkeen jää.


Uutislinkkejä


Tästä syystä Wikipediaan ei kannata aina luottaa (27.1. The Voice)
Vapaaehtoiset hylkäävät Wikipedian (24.11. MicroPC)
Wikipedia menettää tuhansia kirjoittajia kuukaudessa (24.11. Digitoday)

Ei kommentteja: