maanantai 15. kesäkuuta 2009

Opera freedom, vihdoin jotain oikeasti uutta?

Opera julkaisee huomenaamulla, 16. kesäkuuta klo 10 Suomen aikaa, jotain joka "keksii uudelleen webin". On mielenkiintoista nähdä, tekeekö Opera jotain oikeasti mullistavaa/tarpeellista sitten Operan version 5.10, jolloin se toi hiirieleet selaimeensa.

Liittyykö huomisaamuinen julkistaminen jotenkin kauan kaivattuihin laajennuksiin? Tuskin, mutta toivon todella että olisin väärässä, ja saisimme vihdoin interaktiivisen API:n Operaan. Mutta mitäs uutta siinä sitten olisi kun esim. Firefoxilla niitä on jo kaksin kappalein (laajennukset ja Jetpack)?

Jotain viitteitä tulevasta, on yritetty päätellä www.opera.com/freedom -sivun lähdekoodissa olevasta tekstistä (kts. kuva alla), että kyseessä olisi jotain joka toimisi pilvessä (ei sen naurutupakan alaisuudessa, vaan tässä viime aikoina mantrana hoettavassa hypetyksessä).

Viime vuosina Opera on julkaissut versioita tasaiseen tahtiin, mutta oikeastaan se ei ole pystynyt tuomaan mitään oikeasti mielenkiintoista sitten 5 version. Jotkut ovat ehkä tykänneet että Operassa on oma postiohjelma, mutta omasta mielestäni se on täysin turha, samoin kuin torrent- tai IRC-tuki. Tulollaan olevan Opera 10:n ainoa oikea uusi ja kenties hyödyllinen asia on Opera Turbo, jolla voi nopeuttaa selailua hidasta mokkula-yhteyttä käytettäessä. Javascriptin käsittelyäkin on vihdoin, vuosien jälkeen saatu hieman nopeutettua, kiitos vikkelämpien kilpailijoiden Firefox ja Google Chrome.

- Mitäs uutta Opera on sitten noiden lisäksi tuonut?
- Hmm... tuota... Siis jotain oikeastiko merkittävää? Hmm...öh..eh..

Ei kommentteja: