keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Varmuuskopioi tärkeät tiedostosi


Tietoturvan suuri unohdettu on varmuuskopiointi. Vaikka ihmiset on saatu ymmärtämään palomuurien ja virustorjuntaohjelmistojen tärkeys, on varmuuskopiointi usein täysin retuperällä.

Varmuuskopioitahan aletaan usein kaivata vasta sitten, kun on jo myöhäistä. On tavallaan paradoksaalista, että kun tieto on menetetty, aletaan itkemään kuinka tämä "elintärkeä tieto" saataisiin takaisin. Jos kerran kyseessä on tärkeä tieto, miksei sitä kohdella arvolleen kuuluvasti? Olen joskus tällaisen viisaan tiivistyksen lukenut:

Jos tieto on tallessa vain yhdessä paikassa,
se ei ole tallessa!Varmuuskopioinnissa on karkeasti kaksi eri osa-aluetta


Järjestelmän varmuuskopioinnissa pidetään huolta siitä, että tarpeen tullen koko järjestelmä voidaan palauttaa asennettuine ohjelmineen. Tähän on paras vaihtoehto ns. levykuva. Sopivia ohjelmia ovat mm. levykuvaohjelmistojen ehdotonta aatelia oleva Acronis True Image (maksullinen) ja DriveImage XML (ilmainen).

Käyttäjän tiedostot. Vaikka usein levykuva toki varmistaakin käyttäjän tiedostot (jos ne ovat samalla osiolla järjestelmän kanssa), on usein käyttäjän tiedostojen varmistaminen, ja varsinkin palauttaminen levykuvalla hieman hankalaa. Varmistamiseen sopivat paremmin siihen tehdyt ohjelmat, joita on lukusia, oma suosikkini on SyncbackSE (maksullinen, saatavilla ilmainen ja rajoitetuimmilla ominaisuuksilla varustettu SyncBack Freeware).


Pidä varmuuskopiot ajan tasallaVarmuuskopioinnin kulmakivi on automaattisuus. Jos varmuuskopiointi on käsin tehtyä, on varmuuskopiot usein paljonkin myöhässä nykyisestä tilanteesta. Jos työskentelet ahkerasti päivittäin, vahingon tullessa voi hieman harmittaa, jos varmuuskopiot ovatkin viikkoja sitten otetut. Eikö esim. tunnin välein otetut varmuuskopiot kuulosta paljon paremmalta?

Molemmat tässä mainitut maksulliset ohjelmat, True Image (järjestelmän varmuuskopiointi) ja SyncBackSE (käyttäjän tiedostojen varmuuskopiointi) voidaan ajastaa mitä erilaisimmin ajankohdin. Itselläni True Image ottaa lisäävän varmuuskopion joka 3. päivä. Sen sijaan SynckBackSE varmuuskopioi tunnin välein työtiedostojani (versioituna), ottaa muistitikusta talteen haluamani kansiot aina kun laitan tikun koneeseen kiinni, ja kopioipa varmuuskopiot ulkoiselle levylle aina kun se koneeseen kytketään. Kaikki automaattisesti.


Unohda CD/DVD/BD -levyt


Jotta automaattisuus ei haittaisi normaalia työskentelyä, täytyy ulkoiset mediat kuten CD/DVD/BD -levyt unohtaa. Ne ovat kankeita ja hitaita käyttää, ja vaativat käyttäjän toimenpiteitä. Myös ulkoiset kovalevyt ovat hitaita, vaikkakin parempi vaihtoehto, varsinkin pitkäaikaiseen säilytykseen.

Suosittelen sen sijaan ostamaan toisen sisäisen kovalevyn. Tällöin varmuuskopioinnista saadaan lähes läpinäkyvää, eli ne tulee hoidettua, mutta käyttäjän toimia ei vaadita. Varmuuskopiointi voitaisiin toteuttaa silloin esim. näin:

 • Järjestelmäasema (esim. C:) levykuvataan toiselle fyysiselle asemalla
 • Käyttäjän omat tiedostot varmuuskopioidaan toiselle fyysiselle asemalla

  Jos siis lähde-levyasema hajoaa, tiedot on olemassa varmuuskopio-levyasemassa, tai jos varmuuskopio-levyasema hajoaa, on olemassa edelleen lähde-levyasema. Harvoin sentään molemmat hajoavat yhtä aikaa. Lisäksi, jos et käytä RAID -tyyppistä ratkaisua, voit käyttää lisäasemaa muuhunkin tallentamiseen, kannattaa toki osioida asemat järkevästi.

  Siltä varalta, että molemmat levyt hajoavat, on tietenkin tärkeimmät tiedot tallennettava vielä muualle. Itse siirrän aika ajoin kaiken tärkeän talteen vielä ulkoisille levyasemille, jotka eivät ole koneessa jatkuvasti kiinni.


  Toimi nyt


  Älä jätä varmuuskopiointia toiseen ajankohtaan, sillä tilanne jossa tarvitset varmuuskopioita, voi tulla nopeammin kuin arvaatkaan. Varmuuskopiointiin kannattaa satsata hieman varoja ja vaivaa (esim. toinen levyasema, ohjelmistot), ja se kannattaa tehdä nyt! On paljon helpompi palautella tietoja varmuuskopioista, kuin yrittää erilaisilla tietojen palautus -ohjelmilla (esim. Recuva) palauttaa tietoa, joiden kanssa palautus yleensä jää vähintään osittaiseksi yritykseksi.


  Lisää tietoa


 • True Image Home -ohje
 • DriveImage XML -ohje
 • Pieni SyncBackSE -esittely
 • Ei kommentteja: