tiistai 15. tammikuuta 2008

Nekon ohjeita


"On aika aloittaa, ja on aika lopettaa." Olen päättänyt lopettaa Kapsi.fi -jäsenyyteni, ja samalla tietenkin poistuu tila ja osoite neko.kapsi.fi, joka on ollut kotina suurimmalle osalle ohjeista vuodesta 2011 lähtien (muutamia löytyy lähinnä pieninä vinkkeinä täällä Bloggerissa, edelleen!). Osa ohjeistani ovat toki useita vuosia vanhempia, ne olivat eri osoitteissa kuten neko.1g.fi ja ties mitä muita, ennen kuin löysin Kapsin. Mielestäni Kapsilla on ehdottomasti paras ja luotettavin palvelu, mitä olen eri palveluntarjoajia kokeillut vuosien aikana kokeillut. Tila kuitenkin maksaa, ei paljoa, mutta on alkanut tuntua siltä, että on turhaa maksaa siitä, että muutama tuhat kävijää käy ohjeita lukemassa. Ja kuten uusien/päivitettyjen ohjeiden poissaolo paljastaa, into tehdä on hienoisesti lopahtanut.

Tulee sellainen tunne, että aika on ajanut suomenkielisten ohjeiden ohi. Moni käyttää Windowsia/mobiililaitteita yms. englanniksi, ja englanniksi taas löytyy ohjeita pilvin pimein ;). Ohjeitteni ideana kuitenkin alun perin oli tuoda ns. "kädestä pitäen" -ohjeita ja nimenomaan suomeksi. Aikoinaan näistä oli pulaa, sen huomasi kävijämääristä sekä palautteesta. Nykyään sivut ovat lähinnä historiaa, olkoonkin, että yllättävän moni ohje toimii edelleen. Joten, alla olevassa listauksessa olevat neko.kapsi.fi -osoitteessa sijaitsevat ohjeet poistuvat lähiaikoina.

Kiitos kaikille palautetta antaneille tai muuten jotenkin mukana olleille!

neko 15.6.2021


Päivitetty

Ohjeeni ovat pääasiassa perin yksinkertaisista asioista. Suuri osa ohjeista on tehty siksi, että jollain keskustelupalstalla kyseistä asiaa on kysytty usein (liian usein). Jotta asiaa ei tarvitsisi kirjoittaa aina uudelleen ja uudelleen, olen tehnyt ohjeen johon voi vastauksessa sitten linkittää.

Viimeiseksi lisättyjä: Viimeiseksi päivitettyjä:
HUOM! Ennen kuin kokeilet järjestelmään muutoksia tekeviä ohjeitani, muista luoda järjestelmän palautuspiste, jotta voit tarvittaessa palauttaa järjestelmän toimivaksi, jos jotain menee pieleen.

Sisällysluettelo

HUOM! Oikealla olevaa täsmähakua kannattaa kokeilla, sillä itse blogissa olevissa kirjoituksissa on runsaasti pieniä ohjeita ja vinkkejä.
Etsi ohjeista:

Sekalaisia ohjeita

Tietoturva

[takaisin sisällysluettelon alkuun]

Yleiset Windows (XP/Vista/7)

[takaisin sisällysluettelon alkuun]

Puhelin

[takaisin sisällysluettelon alkuun]

Loput sekalaiset

[takaisin sisällysluettelon alkuun]

Windows 7/Vista -vinkkejä

(Vinkit sivusto lopetettu 30.7.15, ohjeet toki nähtävissä edelleen.) [takaisin sisällysluettelon alkuun]

Wanhoja, turhia, poistuvia yms. ohjeita

Nämä ohjeet ovat joko vanhentuneita tai muuten jäämässä turhiksi esim. Windows XP:n jäädessä pikku hiljaa historian hämärään. Näitä ohjeita ei enää päivitetä. [takaisin sisällysluettelon alkuun] Päivitän listaa kunhan lisää tulee.
HUOM!Jos haluat jättää palautetta ohjeistani, lue ensin tämä.
En julkaise ohjeitteni ulkopuolisia asioita käsitteleviä, tai linkkejä sisältäviä kommentteja, kuin erittäin harvoissa tapauksissa.

244 kommenttia:

«Vanhin   ‹Vanhempi   201 – 244 / 244
neko kirjoitti...

Enpä osaa sanoa, en eheytä levyäni oikeastaan koskaan, koska se on mielestäni melko turhaa hommaa nykyaikaisilla levyillä ja koneilla. Itse olen sulkenut kaikki Windowsin eheytykset (lähinnä siksi, että ehetys vain kasvattaisi levykuva-varmuuskopioiden kokoa).

En myöskään ole koskaan kokeillut muuttaa tehtäväpalkin väriä ilman Aeroa. Pikainen googletuskaan ei tuonut apua.

Suosittelen kääntymään joidenkin foorumien puoleen, esim. MuroBBS.

Anonyymi kirjoitti...

kaipaisin ohjeita kotiverkon tekemiseen (Vista/Windows 7).
eli lähinnä takoitus jakaa tulostin ja ehkä tiedostoja.

jkstone kirjoitti...

Ohje nimeltä Suorita järjestelmänvalvojana -komentoa annettaessa, vie virheelliselle sivulle http://neko.kapsi.fi/ohje/Windows_7-vinkit/ctrl+shift+enter.html

neko kirjoitti...

Korjattu, kiitos ilmoituksesta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Auttaisitko tämmöistä jäärää ymmärtämään, miksi normaali käyttäjätili.
Seiskassahan pitää aina valita right click ja suorita järjestelmänvalvojana. Ei ole oletuksena. Ja UAC:han aina ilmoittaa, jos jotain aikoo järjestelmänvalvojana tehdä?

Anonyymi kirjoitti...

Giveaway of the Day tarjoaa ilmaiseksi 2.9. klo 10 asti Professional -version, joka siis toimii myös 64-bittisissä Windowseissa!!
Kirjoitat näin. Onko tuo laillista?
Ja ei taida olla tuo aika ihan oikein.

neko kirjoitti...

Siksi, että järjestelmänvalvojan tilille kirjautuessa luodaan kaksi eri valtuutusta, normaali ja korotettu. Nyt jos UAC ohitetaan jotenkin (joko niin ettei käyttäjä lue kunnolla ilmoitusta, tai haitake kiertää sen), järjestelmänvalvojan tilillä on pääsy korotettuihin oikeuksiin. On tiedossa esim. jotain rootkiteja, jotka pääsevät asentumaan UAC:stä huolimatta, jos käytössä on järjestelmänvalvojan tili.

Kun taas kirjaudutaan normaalille tilille, luodaan vain yhdet valtuudet: normaalit. Eli vaikka UAC voitaisiinkin ohittaa, ei saada korotettuja oikeuksia käyttöön koska niitä ei yksinkertaisesti ole olemassa. On tiedossa että jotkin erittäin kiusalliset haitakkeet ovat epäonnistuneet tarttumisessaan vain kun käytössä on normaali tili ja UAC.

Mikään ihmeitä tekevä asia normaali tili ja UAC eivät ole; ne eivät esim. estä kaikkia haitakkeita asentumasta. Mutta koko järjestelmänlaajuisen infektoitumisen ne estävät.

Voisi kysyä, varsinkin tänä aikana kun on paljon haitakkeita olemassa joiden tarttuminen ei ole käyttäjän toimista kiinni, miksi käyttää järjestelmänvalvojan tiliä? Niin ei tehdä Linuxissa eikä Mac OS:ssä, miksi niin tehtäsiin maailman käytetyimmässä, reikäisimmässä(?) ja hyökätyimmässä järjestelmässä.

neko kirjoitti...

Kerro toki missä näet laittomuuksia :)

Anonyymi kirjoitti...

No jos maksullisen ohjelman saa ilmaiseksi? Kuulostaa aika epäilyttävältä.

neko kirjoitti...

Ihan laillisesta asiasta on kysymys. Eli ohjelmistojen tekijät itse ilmoittautuvat tuonne ja haluavat tarjota ohjelmistoaan 24 tunnin ajan ilmaiseksi.

Usein taustalla on puhdas mainostaminen, annetaan 24 tunnin ajan ilmaiseksi vaikkapa versio 5 ja samalla kerrotaan, että version 6 saisit nyt alennettuun hintaan. Sitä paitsi, Giveaway of the Day maksaa ohjelmiston valmistajalle (jotain, sitä ei kerrota mitä).

Jos vähänkään seuraat Giveaway of the dayn tarjontaa, suurin osa on täyttä roskaa, ja on todellinen ihme jos kukaan sellaisesta jotain maksaa. Toki välillä sitten on helmiä joukossa, kuten esim. juurikin 3.9. asti saatavilla oleva EASEUS Partition Master Professional (on ollut useasti vuoden aikana).

Jos aihe todella kiinnostaa, lue ohjelmistokehittäjille tarkoitettu sivu http://www.giveawayoftheday.com/for-developers/

Eli kyse on laillisesta, eettisesti hyväksytystä toiminnasta. Olen henk.koht piratismia vastaan. Ja siitä ei tässä todellakaan ole kyse. Et tule ohjeissani/blogissani näkemään koskaan laittomuuksia.

Anonyymi kirjoitti...

OK, kiitos. Sitten voinkin käyttää sitä iloisin mielin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Onnistuukos tuolla muuten muistitikun osiointi?

neko kirjoitti...

Jos se tunnistetaan Siirrettäväksi kiintolevyksi. Lisää tietoa: Supported Hard Disk Type

Btw. Pyytäisin, että kommentit jätettäisiin ohjeisiini liittyviin asioihin, ja muissa asioissa pyydän lukemaan tämän. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tarvitseeko UBCD4Win CD- vai DVD-levyn?

neko kirjoitti...

CD:n, mutta jos ei satu olemaan käsillä, käsittääkseni DVD käy myös.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi Autostreamer ei tunnista mitään SP:tä?

neko kirjoitti...

Enpä osaa sanoa. Ne harvat kerrat kun olen tarvinnut, on XP:hen yhdistämiset onnistuneet vaivatta.

asiantuntija kirjoitti...

http://www.downloadzen.com/free-acronis-true-image-wd-edition-giveaway.htm

Löysin tuollaisen. Voiko tuota käyttää? Entä käykö jokin ohjeistasi tuohon? Kiitos avustasi :)

neko kirjoitti...

Varmaan voi kokeilla. Usein noista "kevytversioista" puuttuu jotain maksullisen ominaisuuksia, joten en osaa sanoa miten ohjeeni toimivat esim. tuon kanssa.

asiantuntija kirjoitti...

Noh, kunhan kopionti ja palautus toimii, niin se riittää :D

Unknown kirjoitti...

Kiitos, sivut kuuluu A1 luokkaan.

Kaksi käsittämätöntä asiaa tässä windows 7:ssa on, joissa monilla on ongelmia. Enkä sun ohjeista apua löytänyt.

Toinen on, kun menee johonkin valokuvakansioon, niin kuvista ei oletuksena näe mitään,vain klikkaamalla näet mikä kuva on kyseessä.
Tähän auttaa.
Ohjauspaneeli/kansion asetukset/näytä välilehdeltä, ota täppä pois kohdasta. Näytä aina kuvakkeet, ei koskaan pikkukuvia. Näin näet valokuvistasi pienet esikatselukuvat.

Toinen ongelma liittyy myös valokuvakansioon. Windows tarjoaa kuvien järjestelemisiin vaikka mitä vaihtoehtoja, mutta yritäppä hiirellä järjestellä niin ei onnistu.
Tähän löysin tuolta vastauksen.
http://www.sevenforums.com/tutorials/92758-windows-explorer-auto-arrange-disable.html

Luulisin, että nämä korjataan SP1:ssä, jos ei, niin länttää nää nyt johonkin rakoon.

Ja vielä kerran kiitos sivuista, aivan mahtavat!!!

It's me kirjoitti...

Moi!

Olen aika pitkään lukenut sun näitä vinkkejä ja kiitos,apua on ollut...

Oletko tekemisissä Linuxin kanssa?
Jos et tykkää Linuxista,asia ok.
Käytän itsekkin pääasiassa Windowsia (Vistaa tällähetkellä) ja hyvä käyttis on,vaan niin hemmetisti käyttää RAMia...1.7 gigaa ja tämä suvu mese ja jotakin muuta on auki onko liikaa?F secure koko ajan taustalla,siksi käyttää minkä käyttää varmaan.Asensin Ubuntun läppäriin,muistin käyttö vähäni 100 megaa...(Kun ei F securea/virustorjuntaa käytössä,sisäänrakennettu palomuuri kylläkin..) Eli takaisin asiaan!

Jos käytät Linuxia niin jos viitit niin myös Linux osasto/joitakin vinkkejä?

Kiitos,oli vain ehdotus/kysymys!

Sliphie kirjoitti...

Ei jestas, aivan älytön sivusto! Niin hyviä vinkkejä, ettei toista löydy. Vieläpä teemasta plussaa.

Kiitos!

Unknown kirjoitti...

Yhdistä Service Pack Windows 7:n asennusmediaan (RT SevenLite )


Tuolla ohjeella ei valmistu Iso Imagea.
Mulla W7 Ultimate 64 bit Fin.
Kaikki menee ok kohtaan 9 saakka, mutta kun pitää valita Make Iso ja paikka minne tallentaa niin tulee : tiedostoa ei löydy.
Siis Iso tiedosto ei valmistu ollenkaan; useaan kertaan tein kaiken OIKEIN !!! ps. katsoin myös alkuper sivun saman ohjeen..

neko kirjoitti...

Onnistuu se. Olen näin tehnyt ja jo asentanutkin ko. levyllä :)

Mutta muistaakseni se ei onnistunu oletuksena avattavaan kohteeseen (tai sitten levyn juureen). Niin tai näin, kannattaa kokeilla eri kohteita sille minne ISO tallennetaan. Selkeästi jokin bugi tms. ohjelmassa.

Unknown kirjoitti...

On sinulla kertakaikkisen mahtavat sivut, näistä on paljon iloa tällaiselle ei-niin-kokeneelle käyttäjälle, hienoa että olet jaksanut näitä kasata, toivottavasti jatkossakin. :)

Ja lisämaininta vielä... error 404:si on hulvaton, törmäsin siihen sattumalta. :D Jekutin sillä kaverianikin, jolla on paha tapa lukea vain "sinnepäin". Kamulla kesti hetken ennen kuin tuli "mitä vit..." ja repesi täysin. :D

Anonyymi kirjoitti...

Olisi kysymys tuosta HOSTS.rar (3.00 MT)http://neko.kapsi.fi/ohje/hosts-tiedosto.html
Lisätäänkö se suoraan tuonne drivers\etc jos käytän HostsMan ohjelmaa?

neko kirjoitti...

Se rar pitää purkaa, ja sitten kopioida puretusta pakkauksesta löytyvä 'hosts' tiedosto em. paikkaan.

Anonyymi kirjoitti...

On jo purettuna, ainoastaan tuo paikka arvelutti,onko tiedossa ketään joka jatkaisi tuota pitämääsi HOSTS-listan päivitystä.

neko kirjoitti...

En ole edes hakenut jatkajaa, koska pohjimmiltaan kyse on omassa käytössäni olleesta listasta. Kuka vaan saa* tuon pohjalta alkaa pitämään omaa listaa, toki eri nimellä :)

* Jotkut lähteet tosin ovat aika tarkkoja, ettei heidän julkaisemia osoitteita saisi julkaista uudelleen missään, mikä on mielestäni aika outoa. En juurikaan välittänyt moisista, johtuen juuri listan luonteesta. Ja hyvällä asialla sitä oltiin :)

Miki Heikkilä kirjoitti...

Hei!

Haluaisin antaa vain positiivisen kiitoksen siitä, kuinka selkeitä nämä ohjeet ovat, ja kuinka paljon tämä sivusto on auttanut minua ongelmissani! Olen itse sokea ja kiitän siitä, kuinka helppoa ohjeita on noudattaa!

neko kirjoitti...

Kiitos palautteestasi. On aina kannustavaa kuulla, jos ohjeista ollut apua.

Olen valitettavasti vasta viime aikoina ymmärtänyt ottaa huomioon myös näkövammaiset mm. lisäämällä alt-tagiin kunnolliset kuvaukset, ja tämä palaute kannustaa tekemään näin jatkossakin. Mukava silti kuulla, että ohjeet ovat olleet selkeät näinkin.

Mukavaa kesän jatkoa.

Eki kirjoitti...

Kiitoksia, tosihyviä vinkkejä löytyi uusiakin käyttötapoja.

Unknown kirjoitti...

Oikeesti kiitti ihan sikana näistä ohjeista on ollu ihan sairaasti apua (Windows 7 home premium) olisi yksi kysymys vielä ja se kuuluu näin : tiedätkö mistä saa ladattua niitä virtuaali käyttöjärjestelmiä esim windows 2000 server ja xp embedded ja vista business kaikkii noita en oo löytäny mistää mut kiitti iha sikana

neko kirjoitti...

Eipä niitä laillisesti ole mistään ladattavissa, vaan ne on ostettava. Sitä paitsi voi olla että Business yms. versiot ovat saatavilla vain yrityksille.

ICT-alan opiskelijat tosin saattavat saada esim. koulunsa kautta noita yritysversioitakin, tavallisista puhumattakaan, kuten olen tässä kirjoituksessa maininnutkin.

Päivi ja Tomi kirjoitti...

Moi

En tiedä käytätkö enää Xmedian Recode ohjelmistoa? Itselläni se kaatuu miltei siellä ja täällä.

Kertaakaan en ole sillä saanut tehtyä videota koska se on kaatunut heti alkumetreillä... Koneena Xp sp3 32bit. Oletko löytänyt mitään vastaavaa ohjelmaa. Harvassa vaan tuntuu olevan nuo jotka saisivat noista ylen jutuista tehtyä tekstitettyjä...

neko kirjoitti...

Kyllä käytän Xmedia Recodea, useinkin, ja itselläni se ei ole kaatuillut pahemmin. Tosin sen kanssa tulee osaa elää. Esim. useampia töitä on turha lisäillä jonoon, sillä kaatuminen on lähes varmaa jos jonoon koskee (esim. poistaa työn jonosta tai yrittää lisätä jonoon tms.).

Eli yksi muunnos / kerta, niin XMedia Recoden kanssa pärjää kyllä :)

Huomatkaa myös, että XMedia Recoden uudet versiot eivät upota Ylen DVB-tekstejä enää (joku bugi lienee) vaan tarvitaan vanhempi versio. Esim. itse käytän Ylen DVB-tekstien upottamiseen versiota 3.0.9.0 (jonka löydät tästä linkistä http://www.videohelp.com/download/XMediaRecode3090_setup.exe)

Lisäys koskien lähdeaineistoa
XMedia Recodelle on vaihtoehtoja, riippuu tosin siis minkälaista materiaalia on työstämässä.

Jos lähdeaineisto on esim. digiboksin tallenne, jossa on DVB-tekstit upotettuna tiedostoon, XMedia Recode on lienee ainoa vaihtoehto (ainakin mitä itse tiedän).

Jos taas lähdeaineisto on ladattu uudelta Ylen Areenalta, ja tekstit tulevat SubRip (.srt) -muodossa, niin vaihtoehdoiksi nousee esim. FormatFactory tai Any Video Converter (olen asiaa käsitellyt tässä ohjeessani).

HUOM! Tarkkana asentaessa FormatFactory- tai Any Video Converter -ohjelmia, sillä niiden asennusohjelmisto on herkästi tuputtamassa ylimääräisiä ja täysin turhia ohjelmistoja. Tarkkana ollessa em. ohjelmien asentaminen on täysin turvallista.

Anonyymi kirjoitti...

Onko ohjetta, että miten tuo http://neko.kapsi.fi/ohje/Windows_7-vinkit/muuta_unohtunut_salasana.html

tehdään jos on rajoitettu käyttöoikeus tilillä ja Windows\System32\config\SYSTEM reitti on estetty?

Unknown kirjoitti...

Terve. oisko ohjeita tälläseen ongelmaan? Pitäisi saada kahdelle eri käyttäjätilille käyttöliittymä venäjäksi ja suomeksi eli molemmille tileille oma kieli, ettei kumallakaan koneen käyttäjällä tule ongelmia?

Unknown kirjoitti...

Hieno blogi! Olen laittanut pikavallintaan tuon Windowsin sivunumero-ohjeistuksen. Tähän asti olen tuskastellut tuntitolkulla sitä, miten saisin sivunumnerot alkamaan sivulta 3. Kiitos erittäin selkeistä ohjeista tuossa! Suosittelen jatkossa kaikille vilkaisemaan sitä, kun joku tarvitsee apua samaan ongelmaan. Nyt pikaisella vilkaisulla huomasin, että sinulla on todella paljon ohjeita erilaisiin tietoteknisiin haasteisiin ja tulen jatkossa katsomaan ensin tämän blogin, jos tarvitsen vastauksia. :)

neko kirjoitti...

Kiitos palautteesta. Tuo Wordin sivunumerointi -ohje onkin statistiikan mukaan yksi luetuimmista ohjeista, ja siitä on eniten tullut yksittäisiä kiitoksia. Mukava kuulla että siitä on ollut apua.

Unknown kirjoitti...

Tosi hienot sivut.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Topfield (TF6000) ohjeista 64-bittisen Windowsiin. Olin varautunut taistelemaan koko illan, mutta sainkin toimimaan viidessä minuutissa. Toimii Windows 10: ssäkin. kunhan poistaa ohjainallekirjotusten pakotuksen käytöstä.

Windows 10 64-bit:

1. Asetukset
2. Palauttaminen
3. Käynnistyksen lisäasetukset
4. Käynnistä uudelleen
5. 7 vaihtoehto eli ohjainallekirjoitusten pakotus pois käytöstä

Käynistä Antares.exe (missä sattuukin olemaan)

Ja Toimii!!!

Joskus tuotakin tulee vielä käytettyä.

neko kirjoitti...

Kiitos palautteestasi. Itsellä meni ilman ongelmia kun päivitin Windows 7:n Windows 10:een, ja homma pelasi kuten ennenkin. Nykyään minulla ei ole enää toimivaa Topfieldiä (harmi, mutta muutenkin HD tulee tekemään nämä vanhat vehkeet, itsellä TF500, turhiksi) :(

«Vanhin ‹Vanhempi   201 – 244 / 244   Uudempi› Uusin»